Ženy v kurzu - výstava, která vyrazí dech

Sedm žen, které navštěvovaly kurz Digitální a tvůrčí fotografie při ZUŠ Mikulov představí své fotografie v pátek 17. června v 18.00 veřejnosti. Co dokážou ženy, když se rozhodnou jít za svým cílem, můžete vidět v mikulovské knihovně do konce září.

Mikulovské ženy dostaly možnost naučit se či zdokonalit se jak ve fotografování, tak ve zpracování digitální fotografie. Během roku, kdy navštěvovaly kurz, plnily 'domácí úkoly', na kterých procvičily techniku a vytříbily si správný fotografický pohled, hledaly si témata, kterým by se rády věnovaly, nalézaly cesty, kterými by se mohly vydat.

Jako bonus si lektor připravil minikurz focení na černobílý film a následné vyvolávání fotografií. „Už vím, že tento směr není pro mě,“ řekla Hana Ilčíková, která má ráda vše pod kontrolou a ráda si upravuje své fotografie v grafických programech. Blanka Kročilová zase zavzpomínala na vyvolávání fotografií se svým tatínkem v koupelně bytu. „Byla to činnost, která mě hrozně moc bavila.“ Přesto i ona upřednostňuje digitální fotografii.

„Velmi poučné pro mě bylo promítání prací významných fotografů jak našich, tak zahraničních. Je to inspirativní,“ sdělila Jitka Šolcová. Při cvičeních se studentky snažily využít své fotoaparáty naplno, prozkoumat všechny jejich funkce a najít motivy, které něco sdělují.

Vyvrcholením celoročního vzdělávání se stala výstava, kterou si ženy z kurzu uspořádaly v Městské knihovně v Mikulově. Některé vystavují poprvé, některé již měly možnost se účastnit jiných fotografických projektů.

Největšího vzestupu na poli fotografie dosáhla zřejmě Jitka Šolcová, která na výstavě představí soubor s názvem Bavorští vinaři. Od obce totiž dostala nabídku, aby vytvořila na příští rok kalendář.

Silva Pelant-Janotová svým souborem makro fotografií přiblíží lidem svět květin z pohledu, který je lidskému oku nepřístupný či ho nedokážeme vnímat. O svých fotografiích uvádí: „Makro svět mě chytil od první chvíle. Uvědomila jsem si, že tyto malé krásné věci kolem nás mají své hluboké kouzlo. Nazvala bych jej duší.“

Malířka Bára Kurdíková vnesla do svých fotografií výtvarné akcenty a Monika Vočková zaměřila svůj objektiv na zvířata v ZOO a představí je specifickým netradičním způsobem. Hana Ilčíková přináší portréty, které odkrývají emoce a Ilona Salajková dokumentární soubor Tak si tu žijem…, kterým dává nahlédnout do života seniorů. Blanka Kročilová zachytila ve svém souboru příběhy oken: „Hraju si s odrazy, občas i s tím, co se za okny skrývá – každé má svůj vlastní příběh.“

Lektor Dan Kamenár dal svým žákyním možnost se rozvíjet, ukázal jim cestu, jak se dívat na svět, motivoval je k pozorování, vnímání a zachycení života kolem. „Jsem nadšený fotografiemi, které se ženy rozhodly prezentovat. Není jednoduché se k tomu rozhodnout, zorganizovat tisk, výstavu a jít s kůží na trh. Myslím, že výsledek stojí za to,“ s nadšením uzavřel lektor.

Na základě tohoto úspěšného kurzu se rozhodla ZUŠ Mikulov v dalším školním roce opět otevřít pro dospělé Kurz digitální a tvůrčí fotografie. Doufejme, že i z něho vyjdou fotografové, kteří budou V KURZU.

Ilona Salajková

zenyvkurzu