O letošní Dny židovské kultury byl v Mikulově nebývalý zájem

Již po deváté se v Mikulově uplynulý víkend konal festival Dny židovské kultury. Letos o něj byl nebývalý zájem. Lidé si vychutnávali nejenom gastronomické speciality, ale především přednášky, divadelní představení, koncerty a učili se židovské tance. Zamířili i na židovský hřbitov a do všech židovských památek, které byly od pátku do neděle otevřeny.

Řada návštěvníků kvitovala zejména možnost osobně se zapojit do programu. Už v pátek probíhala v Horní synagoze výuka tanců, na níž navazovala přednáška o životě v současném Izraeli. „Jsme tu v Mikulově poprvé, úplně náhodou a je skvělé, že jsme zrovna přijeli, když jsou zde židovské dny. Moc si to užíváme,“ řekla s nadšením Slovenka Ljuba, která přijela se svým izraelským přítelem Maorem a aktivně se zapojili do výuky tanců.

Členové Spolku přátel židovské kultury letos připravili opět pestrý program. Kromě besedy o současném životě v Izraeli a výuky tanců s ochutnávkami košer vín a specialit židovské kuchyně se se zájmem setkalo i sobotní divadelní představení Modche a Rezi na židovském bále v podání divadelního spolku Ampulka z Třebíč a koncert ostravské klezmerové kapely Mamalör.

Předsedkyně Spolku Marie Leskovjanová připravila a osobně servírovala šoulet s husou, typické šabatové jídlo, které se připravuje tradičně v pátek z luštěnin, jako je fazole, cizrna, sója, hrách, židovský slaný chléb chala, sladké Hamanovy uši, které se připravují na oslavu svátku Purim.

V neděli pak festival vyvrcholil koncertem houslového virtuóza Alexandra Shonerta a kreativním odpolednem pro děti i dospělé Šana tova, během něhož se dozvěděli spoustu zajímavého o zvycích nejen na Roš ha-šana, což je podle židovského kalendáře Nový rok.

„Letošní festival se vydařil, lidem se moc líbil a přišlo jich snad nejvíc za celou jeho historii. A velmi si pochvalovali, že už páteční program probíhal v nově zrekonstruované synagoze, což nás moc těší a je to impuls pro nadcházející ročníky,“ řekla za organizátory ze Spolku přátel židovské kultury Sylva Chludilová.

js

DZK01r

DZK02