31. KYTAROVÝ FESTIVAL MIKULOV 2017

Mikulov se ve druhém červencovém týdnu opět stane centrem kytarového dění – ve dnech 9.–15. 7. se zde uskuteční 31. ročník mezinárodního kytarového festivalu „Mikulov 2017“.

Mikulovský kytarový festival patří již tři desítky let k nejvýznamnějším akcím svého druhu nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu. Tak jako v minulých letech nabídne i letos řadu přednášek, seminářů a workshopů s kytarovou tematikou, výuku v mistrovských třídách a také třináct koncertů vynikajících světových interpretů i účastníků festivalu.

Hlavním cílem festivalu je představit domácímu publiku i zahraničním účastníkům špičkové osobnosti světa klasické kytary a zpřístupnit naší odborné i laické veřejnosti informace o nejnovějších trendech v oblasti tvorby a interpretace kytarové hudby. Této možnosti každoročně využívají desítky aktivních účastníků především z řad posluchačů konzervatoří a vysokých hudebních škol. Odpolední a večerní koncerty v prostorách mikulovského zámku či na mikulovském Náměstí jsou určeny široké veřejnosti.

V letošním roce se v rámci festivalového programu na koncertním pódiu představí kytarista Zoran Dukić (Chorvatsko), kytarové kvarteto Guitar4mation (ČR, Polsko, Rakousko), kytarista Gabriel Bianco s hobojistkou Michaelou Hrabánkovou (Francie, ČR), rakouský soubor Carlos Martin y sus Caballeros (elektroakustická kytara, mandolína, housle, kontrabas, bicí, valcha, zpěv), kytarista Pablo Márquez a sopranistka María Cristina Kiehr (Argentina), Omán Kaminsky (kytara, Mexiko), Massimo Felici (kytara, Itálie) a španělský kytarista Marco Socías. Na odpoledních koncertech vystoupí vítězové prestižních mezinárodních kytarových soutěží Antoine Moriniere (Francie), Nicolas Göhl (Německo), Leonora Spagnenberger (Německo) a samozřejmě i účastníci festivalu včetně kytarového orchestru.

Mezi lektory mistrovských tříd budou vedle výše jmenovaných umělců působit Stanislav Juřica (ČR), Thomas Offermann (Německo), Stefan Schmidt (Německo), Tatiana Stachak (Polsko) a Jens Wagner (Německo). Kurzy Alexandrovy techniky povede Michael Parkinson (Velká Británie/Rakousko), kytarový orchestr složený z účastníků festivalu bude řídit Martin Schwarz (Rakousko). Výsledky své práce bude prezentovat řada evropských představitelů mistrovských koncertních kytar.

Festival pořádá občanské sdružení Kytarový festival Mikulov, z. s., ve spolupráci s Regionálním muzeem v Mikulově za významné podpory města Mikulov a Jihomoravského kraje. Podrobné informace o letošním ročníku získáte na internetových stránkách www.gfmikulov.com.

Program odpoledních koncertů (17.17 hodin, zámek – nástupní sál):

10. 7. Antoine Moriniere (Francie), kytara – vítěz mezinárodní soutěže Forum Gitarre Wien 2016

11. 7. Nicolas Göhl (Německo), kytara, vítěz mezinárodní soutěže J. K. Mertze, Bratislava 2016

13. 7. Leonora Spagnenberger (Německo), kytara

14. 7. Koncert účastníků festivalu

15. 7. Účastníci festivalu a kytarový orchestr účastníků Mikulovská filharmonie (dirigent Martin Schwarz, Rakousko)

Program večerních koncertů (20.20 hodin, zámek – nástupní sál, 12. 7. – mikulovské Náměstí):

9. 7. Zoran Dukić (Chorvatsko), kytara

10. 7. Guitar4mation (Rakousko, Česká republika), kytarové kvarteto

11. 7. Gabriel Bianco & Michaela Hrabánková (Francie, Česká republika), kytara, hoboj

12. 7. Carlos Martin y sus Caballeros (Rakousko), elektroakustická kytara, mandolína, housle, kontrabas, bicí, valcha, zpěv

13. 7. Pablo Márquez & María Cristina Kiehr (Argentina), kytara, zpěv

14. 7. Oman Kaminsky (Mexiko), kytara

15. 7. Marco Socías (Španělsko), kytara

Na odpolední koncerty je vstup zdarma, na večerní koncerty činí vstupné 150/80 Kč s výjimkou koncertu 12. 7. na mikulovském Náměstí, kam je vstup rovněž volný.

js, foto: archiv KFM

Caballeros