Festival barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera

Poslední červencový víkend (27.–30. 7.) bude v Mikulově opět probíhat Festival barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera.

„Pátý ročník festivalu je věnován Leopoldu Ignáci Dietrichsteinovi (1660–1708), velkému milovníkovi divadelního umění.,“ říká Miroslav Lukáš ze Spolku pro Konvent.  

Leopold už jako jedenáctiletý napsal a se svými sourozenci nazkoušel divadelní hru s antickou tematikou k narozeninám svého otce Ferdinanda Josefa Dietrichsteina (1636–1698). Divadelních přestavení se aktivně účastnil i jako student jezuitské koleje ve Vídni. V době, kdy převzal rodový majetek, nechal opravit a dovybavit mikulovské zámecké divadlo a zval sem profesionální herecké společnosti. Blízké vztahy udržoval i s místní piaristickou kolejí, která mu oplátkou dedikovala několik svých divadelních představení.

Nadcházející ročník festivalu s sebou přináší také jednu velkou změnu. „Poprvé od své existence změní hlavní divadelní scénu. Z obvyklého prostranství před Dietrichsteinskou hrobkou se festival přesune na horní nádvoří zámku. Tato změna vychází hlavně z důvodu zajištění lepšího zázemí pro diváky i účinkující. Prostor před hrobkou ovšem nebude opomenut a budou sem směřována pouliční divadelní představení,“ doplnil Miroslav Lukáš.

Hlavní část festivalového programu otevře v pátek odpoledne na Náměstí inscenovaný příjezd kočovné divadelní společnosti do města, který obstará stálice divadelního festivalu soubor Geisslers Hofcomoedianten z Kuksu. Poté, co komedianti získají před radnicí povolení k divadelní produkci ve městě, uvedenou na Náměstí, před Dietrichsteinskou hrobkou a v galerii Konvent tři pouliční představení inspirovaná životními osudy hraběte Šporka. Večerní program na horním nádvoří zámku bude opět patřit Geisslerovým dvorním komediantům, kteří zde představí činoherně-operně-taneční inscenaci Magdaléna lascivní a kajícná, vytvořenou podle vrcholně barokního oratoria G. B. Andreiniho z roku 1652. Zajímavostí tohoto představení je, že se celé odehrává na vodní hladině.

V sobotu bude program pokračovat v 16.00 v galerii Konvent pohádkou o princi Bajajovi v podání divadla Koráb. Ve večerním programu na zámeckém nádvoří se pak představí v Mikulově také již etablovaný soubor Ensemble Opera Diversa z Brna s představením Leviatan, které vychází ze stejnojmenné povídky Josepha Rotha.

V neděli večer zakončí festival v nástupním sále zámku vystoupení souboru Hof-Musici z Českého Krumlova, který zde představí program nazvaný Il Teatro Immaginario – Svět antických hrdinů, pastýřů a nymf v kantátách italského baroka. Na koncertu zazní v novodobé světové premiéře dosud nepublikované skladby dochované v knihovnách v Neapoli a ve Vídni.

Součástí programu je i odborná teatrologická přednáška profesorky Margity Havlíčkové z Masarykovy univerzity v Brně s názvem Barokní divadlo mezi Brnem a Vídní, která proběhne ve čtvrtek 27. července v 17.30 v sale terreně mikulovského zámku.

Pořadatelem festivalu, jenž vznikl za finanční podpory města Mikulov a Jihomoravského kraje, je spolek Pro-Konvent. Partnery jsou Regionální muzeum v Mikulově, Turistické informační centrum, o.p.s, Mikulovská rozvojová s. r. o. a galerie Konvent.

V roce 2015 uzavřel divadelní festival v Mikulově partnerství s podobně zaměřenými festivaly: Theatrum Kuks a Festivalem barokních umění v Českém Krumlově. V rámci tohoto partnerství dochází k výměně zkušeností, kontaktů, zdrojů a k badatelské spolupráci. Současně byla dohodnuta společná propagace festivalů, která má za cíl zlepšit informovanost o jednotlivých festivalech a rozšířit povědomí o jejich činnosti v rámci celé České republiky, případně v rámci středoevropského kontextu.

 

PROGRAM

Čtvrtek 27. července v 17.30 hodin, sala terrena

Teatrologická přednáška

Barokní divadlo mezi Brnem a Vídní (prof. PhDr. Margita Havlíčková, FF MU Brno)

 

Pátek 28. července v 16.00 hodin, Náměstí

  • příjezd komediantů (Geisslers Hofcomoedianten) do města a jejich přivítání

Geisslers Hofcomoedianten – Malé příběhy velkého hraběte

  1. Ješitný hrabě (16.30, Náměstí)
  2. O podivné svatbě dcery hraběte Šporka (17.30, před Dietrichsteinskou hrobkou)

III. Hrabě Špork a černí sousedé (18.30, galerie Konvent)

 

Pátek 28. července ve 21.00 hodin, zámecké nádvoří

Geisslers Hofcomoedianten – Magdaléna lascivní a kajícná, činoherně-operně-taneční inscenace na vodě o nejznámější kurtizáně všech dob. Podle vrcholně barokního oratoria Giambattisty Andreiniho z roku 1652.

 

Sobota 29. července v 16.00 hodin, galerie Konvent

  • Divadelní představení pro děti divadla Koráb – Princ Bajaja

 

Sobota 29. července v 19.00 hodin, zámecké nádvoří

  • Ensemble Opera Diversa – Leviatan, prazvláštně hořký příběh touhy korálkáře Nissena Picenika na motivy prózy Josepha Rotha

 

Neděle 30. července v 19.00 hodin, nástupní sál

  • Hof-Musici – Il Teatro Immaginario , svět antických hrdinů, pastýřů a nymf v kantátách italského baroka. (Novodobá světová premiéra!)

js

parnas plakat final