Lodě bláznů premiérově v Mikulově

V prostorách Hotelu Galant si můžete až do konce prázdnin prohlédnout jedinečnou výstavu Antonína M. Stojáka nazvanou Lodě bláznů.

Mistr A. M. Stoják patří mezi nejvýznamnější soudobé české malíře, ačkoliv je známější v zahraničí. V Mikulově vystavuje ve světové premiéře plný tucet obrazů formátu 130x200 cm, ve kterých pracuje s ústředním motivem lodi bláznů, historickými i mytologickými příběhy.

Na pestrých plátnech zobrazuje člověka ve všech polohách lidství, se všemi jeho pošetilostmi i vrcholy. Krajiny jeho obrazů mají reálný předobraz v místech, která navštívil a kde žil. Ať už se jedná o rodné Jeseníky, katalánské vrchy, exotickou panamskou džungli, italské a španělské přístavy, nebo Náměstí našeho Mikulova.

Uměleckou hodnotu obrazů potvrdil i takový znalec, jakým bezesporu je bývalý španělský král Juan Carlos I, který jeden z mistrových obrazů z vystavovaného cyklu zakoupil do své osobní sbírky.

Jeho obrazy jsou ve skrze pozitivní a plné barev. „K cyklu LODĚ BLÁZNŮ mne inspiroval stejnojmenný obraz Hieronyma Bosche z 15. století, který dnes můžete najít v Louvru. Můj celý cyklus se zabývá symbiózou křesťanství a pohanství. V tomto tématu jsou snad všechny druhy lásky v té nejčistší formě, až dětinsky upřímné,“ říká Mistr.

Další jeho inspirací a spřízněnou duší je Francois Rabelais nebo geniální filmař a ilustrátor Jiří Trnka.

Antonín M. Stoják se narodil v roce 1948 na Jesenicku. U profesora A. Paderlika absolvoval na AVU Praha obor malba a u M. Axmana plastiku. V letech 1976–1980 pracoval jako šéf výtvarník ve STUDIU JIŘÍHO TRNKY Praha. V roce 1995 se vrátil do České republiky ze svých zahraničních stáží a pobytů a před 17 lety začal budovat vlastní ateliér v Klentnici, kde také pracuje na svém cyklu Lodě bláznů. Mimo to vyjíždí na zahraniční tvůrčí pobyty mj. do severní Itálie. V roce 2016 se vrátil do vlasti a natrvalo se usazuje v Klentnici u Mikulova, kde vybudoval ateliér ART GALERIE ANTONÍM M. S. ve starém domě, který postupně rekonstruuje a kde aktivně tvoří.

js, foto: archiv Hotel Galant

stojak