Festival Sousedé

Již 21. ročník Folklorního festivalu Sousedé se bude letos v Mikulově konat o víkendu  18.–19. srpna. Do města pod Pálavou se sjedou příznivci folkloru nejenom z Moravy, ale i ze Slovenska.

Festival začne už v pátek 18. srpna v 18 hodin, kdy si účastníci festivalu společně zazpívají před radnicí. Ve 20 hodin se bude tradičně „zarážat hora“. Starobylý vinařský zvyk předvede Národopisný soubor Pálava, který společně s vinařským spolkem Moravín Mikulov festival pořádá. „Ve vinařském stanu se bude v pátek i sobotu degustovat více jak stovka vín mikulovských vinařů i vína ze sousedních vinařských obcí,“ prozradil Vojtěch Pazderka, předseda vinařského spolku. Páteční degustace začne v 18 hodin, v sobotu se bude víno rozlévat už od 10 hodin po celou dobu festivalu. Vstupné je 200 Kč a v ceně je volná degustace, sklenička a katalog. 

Sobotní dopoledne se bude na několika místech v centru Mikulova tančit, postarají se o to hostující folklorní soubory. Ty se v rámci programu Roztančené město představí mikulovským i turistům před kavárnami, radnicí či Dietrichsteinskou hrobkou. 

Festivalový program bude pokračovat od 14 hodin. Na hlavním pódiu se postupně vystřídají domácí Národopisný soubor Pálava a Pálavští senioři za doprovodu cimbálové muziky Píšťalenka. Ze slovenské Čadce přijede Folklorní soubor Kysučan, vystoupí i Folklorní soubor Javor z Lomnice nad Lužnicí a Ženský sbor z Bulhar.

js

Sousede 2017 web