Svatomartinský Mikulov bude plný gurmánských i kulturních zážitků

Mikulov provoní ve dnech 10.–19. listopadu husí speciality a mladá vína. Sedmý ročník slavností nabídne příjezd sv. Martina, svatomartinský košt a svěcení mladých vín, mikulovské Náměstí zaplní svatomartinský jarmark spojený s pestrou zábavou. Mimořádně budou zpřístupněny i historické památky.     

Program začíná v pátek úderem šestnácté hodiny svěcením mladých vín v zámeckém Gajdošově sále. „Podávat se bude také svatomartinská kachna a během svátečního odpoledne zazpívá Sbor mužáků z Dambořic. Přijďte ochutnat vína z letošní úrody, která již stačila získat svůj osobitý charakter,“ láká za organizátory Moravínu Mikulov Vojtěch Pazderka.

Na svatomartinské oslavy zve mikulovské i přespolní také starosta města Rostislav Koštial: „Magické datum oslav svátku svatého Martina jedenáctého listopadu oslavíme společně na mikulovském Náměstí, kam v jedenáct hodin přijede svatý Martin na bílém koni. Zde také slavnostně otevřeme první láhve nového ročníku svatomartinských vín.“

K dobré náladě zahraje cimbálová muzika Klaret a zatančí krojovaná chasa. Program slibuje i svatomartinský jarmark, folklorní vyžití s národopisnými soubory Palavánek, Palavěnka a Pálava, zazpívají mužáci z Kútů. Nedělní program pobaví dobovou hudbou a divadlem pro děti v podání Víti Marčíka.

Letošní novinkou je svatomartinský košt mladých vín vinařů z mikulovské vinařské podoblasti, který proběhne opět v zámeckém Gajdošově sále, a to 11., 12., 17. a 18. listopadu. K dobrému vínu patří i dobrá hudba v podání cimbálové muziky Cimbaltrio a Kasanica.

Festival nabídne i řadu akcí o následujícím prodlouženém víkendu. V pátek o státním svátku zazní v Dietrichsteinské hrobce koncert pěveckého sboru Virtuosi di Mikulov a studentského sboru Gaudium z místního gymnázia. Na Náměstí pokračuje v pátek i v sobotu kulinářský trh výrobců gastronomických specialit a regionálních produktů. Vystoupí skupina The Brownies, na ukulele zahraje Adéla Zejfartová a program obveselí klaunská show. Poslední den oslav bude patřit v kostele sv. Václava koncertu pěveckého sboru Cancicum z Němčic na Hané.

„V programu Svatomartinského Mikulova jsme nezapomněli ani na nejmenší,“ říká produkční společnosti Mikulovská rozvojová Lenka Křivánková.

Městská knihovna připravila tvořivé odpoledne plné povídání o tradicích, psaní husím brkem či draní peří. V Národním domě jsou po oba víkendy připraveny svatomartinské dílničky a výstava dílek z výtvarné soutěže na téma Svatý Martin na bílém koni. I letos nebude chybět vědomostní soutěž Se svatomartinskou husou za památkami Mikulova. Zvídavé děti se mohou vydat po stopách svatomartinské husy, prohlédnout si krásná zákoutí Mikulova a poznat něco z jeho historie. TIC Mikulov připravilo speciální večerní prohlídku města pod názvem Svatomartinská světýlka.

V průběhu desetidenních oslav nabídnou mikulovské restaurace, hotely a vinné sklepy večery s cimbálovou muzikou a svatomartinská menu s ochutnávkami mladých a svatomartinských vín z regionálních vinařství. 

„Mimořádně budou zpřístupněny hlavní památky, jako je Dietrichsteinská hrobka, všechny zámecké expozice Regionálního muzea v Mikulově, židovský hřbitov, synagoga a Kozí hrádek. Zveme také na prohlídky města,“ říká Marcela Koňáková, ředitelka Turistického informačního centra.

Kompletní program Svatomartinského Mikulova s přehledem termínů a časů jednotlivých akcí naleznete v kulturním kalendáři na www.mikulov.cz nebo v tištěné podobě v kanceláři TIC Mikulov.

lk, js

01