Artové úterky pokračují

Po letní přestávce a otevření sezóny přehlídkou divných francouzských filmů „Un peu bizarre“ v bývalém Národním domě se vracíme s (téměř) pravidelnými úterními projekcemi do Městského kina.

Listopad 2017 – leden 2018 zasvětíme pěti legendárním tvůrcům – čtyřem režisérům a jednomu fotografovi.

V listopadu začínáme už 7. 11. žel definitivně posledním snímkem gurua polské kinematografie Andrzeje Wajdy „Mžitky“ a navážeme 21. 11. zatím posledním filmem finského tvůrce Akiho Kaurismäkiho „Druhá strana naděje“. O obou se kritika vyjadřuje jako o zralých dílech obsahujících esenci toho nejlepšího, co dělá filmy těchto režisérů osobitými a jedinečnými.

Jako lék proti vánočnímu cocacolovému prefabrikovanému štěstí předepisujeme „Brazil“, starší, avšak dosti aktuální, dystopickou vizi orwellovské společnosti z dílny Terryho Gilliama, jejíž ulítlou vizuální stránku si díky Projektu 100 můžeme opět vychutnat na velkém plátně v úterý 12. 12.

V lednu vyrazíme 9. 1. na blízký východ a nahlédneme tvůrčí proces Josefa Koudelky, světově proslulého českého fotografa ve filmu „Koudelka fotografuje Svatou zemi“.

Malou přehlídku velkých jmen uzavřeme 23. 1. jedním z raných snímků Jima Jarmusche „Mimo zákon“, černobílou beatnickou noir komedií pro melancholické lednové dny. Těšíme se na filmová setkání. Začátky jsou v 19 hodin.

Petr Šesták

kino