Kapela MECH ohromila své fanoušky na zámku, vyhrála i soutěž

Pětičlenná kapela z Mikulova (Vojtěch Hondl, Adam Lysák a Lukáš Tesárek), Břeclavi (Jarek Rez) a Vrbice (Martin Petrásek) připravila koncert, jenž se konal 13. 10. v zámeckém sále v Mikulově. Koncert byl organizován jako závěrečný úkol v rámci soutěže Komerční banky – Band Academy a Óčko TV, které se kapela účastnila od konce května.

Jednalo se o půlroční natáčení dvou vybraných kapel, které proti sobě soutěžily v rámci hudebních úkolů. Každé splněné zadání pak hodnotil speciální host z řad hudebního odvětví, např. Ondřej Hejma, Michal Hrůza nebo Paulie Garand. V rámci celé soutěže si tak kapela vytvořila image, plakáty, nahrála profesionálně svůj song Oceán, k němuž natočila videoklip, a nakonec zorganizovala samotný koncert.

Hojná účast na koncertě byla pro členy kapely velkým překvapením, protože přišlo okolo čtyř set lidí z Mikulova a okolí (samotný sál má maximální naplněnost okolo pěti set osob, pozn. autora). „Vůbec to nechápeme! Doufali jsme, že by tu mohlo být aspoň tak dvě stě lidí, ale tolik? Je to neskutečný, dost nás to nabíjí!“ řekl nadšeně Jarek Rez, zpěvák a houslista kapely.

Samotný koncert trval dvě hodiny, během nichž zaznělo na osmnáct písní. Jedna byla zahrána ve spolupráci se Štěpánem Urbanem, jenž byl na koncert pozván jako host. Zbytek písní byl vlastní tvorba kapely, a to od pomalých písní, vybízejících k ploužáku, po rychlejší songy. „Kluci jsou skvělí, dělají parádní show a moc si to tu užívám. Dlouho jsem se na koncert těšila a stojí to za to,“ uvedla v předsálí Michaela Krahulová, jedna z fanynek.

Vrcholem však byla právě nově nahraná a publikovaná píseň Oceán, na které kapela pracovala v rámci soutěže. Ta zazněla na koncertě dvakrát. „Sečteme-li působivou práci s osvětlením, přesvědčivé výkony jednotlivých členů a chytlavé melodie, kterými písně kapely MECH disponují, dostaneme bezmála dechberoucí podívanou, jakou se této nadějné kapele podařilo v zámeckém sále vytvořit,“ sdělil Oscar Mike, který účinkuje v KBBA jako konkurent. „Velmi nás jejich zájem potěšil. Kluci se od začátku stavěli k organizaci zodpovědně, takže spolupráce s nimi byla velmi příjemná. Jednoduše, na čem jsme se domluvili, to platilo,“ prozradila za Regionální muzeum v Mikulově, spravující zámek, Kamila Kmetová.

V blízké době si můžete kapelu poslechnout ve čtvrtek 23. 11. v Břeclavi na Noci venku od 17 hodin před Gymnáziem. Dále budou mít 11. 12. v Praze akustický showcase před zástupci nahrávacích společností a také plánují vánoční koncert v Mikulově. Bližší informace získáte z jejich Facebookových stránek.

MECH

Fotografie z koncertu celé kapely MECH + Eliška Hondlová, autorka českého překladu písně Oceán a 3. hlas v písni.

Tomáš Foltán, student žurnalistiky