Kdo jsou moravští Chorvati? Neznámou menšinu představuje nová kniha

Chorvati žili na jihu Moravy od 16. století až do roku 1948. Po celá staletí se jim podařilo uchovat si svou originální kulturu, jazyk i identitu. Poté byli ze svých domovů násilně vysídleni a tzv. „chorvatská Morava“ zanikla. Kniha Barvy chorvatské Moravy, kterou právě vydalo Sdružení občanů chorvatské národnosti v ČR, představuje dějiny, jazyk i lidovou kulturu těchto neznámých obyvatel Moravy. 9. dubna 2018 byla publikace slavnostně představena veřejnosti.

Název knihy „Barvy chorvatské Moravy“ odkazuje na velikou zálibu Chorvatů v barvách a jejich nejrůznějších kombinacích. Kromě toho ale také ilustruje, čím Chorvati kulturu jižní Moravy obohatili: „Nezvyklá barevnost chorvatských domů a krojů vnášela na Mikulovsko závan exotiky,“ vysvětluje Lenka Kopřivová ze Sdružení občanů chorvatské národnosti v ČR, která knihu také redigovala.

Monografie se skládá z dvaceti kapitol, které jsou rozděleny do tří tematických částí (dějiny – jazyk – lidová kultura). Celkem se na nich podílel kolektiv šestnácti autorů, z nichž velká část působí na Masarykově univerzitě v Brně. „Spolupracovali jsme s fundovanými odborníky, a přesto se nám podařilo připravit knihu, která zaujme také lidi, kteří žádní etnografové, jazykovědci a ani historici nejsou. Spíše než odborným textem je kniha povídáním o lidech a jejich životech,“ pochvaluje si Kopřivová. Téměř třísetstránkovou publikaci doplňuje množství fotografií a historických dokumentů, z nichž velká většina byla zveřejněna nyní poprvé.

„Chorvati byli po čtyři století součástí Moravy. Životy moravských Chorvatů utvářel stejný běh dějin, jako tomu bylo u jejich českých a německých sousedů. Kniha tak není pouze vyprávěním o Chorvatech, ale také o kultuře a dějinách jižní Moravy,“ vysvětluje Kopřivová. Publikace vychází u příležitosti 70. výročí zániku chorvatských komunit na Moravě.

Knihu bude možno zakoupit přímo u Sdružení občanů chorvatské národnosti. Další informace najdou zájemci na adrese www.moravstichorvati.cz.

„Troufnu si říct, že tak komplexní kniha o moravských Chorvatech dosud nevznikla,“ uzavírá Lenka Kopřivová.

Lenka Kopřivová

Barvy chorvatské Moravy náhled