Na Slavnostech města Mikulova letos vystoupil i Dan Bárta 

Letošní Slavnosti města Mikulova navštívily i hvězdy jako Dan Bárta & Ilustratosphere nebo skupina Zrní. Mimo to si mohli návštěvníci užít jarmark plný dobrého jídla, pití a řemeslných výrobků. Nechyběly ani divadla pro děti, folklorní vystoupení nebo novinky jako promítání na zeď paneláku.

Slavnosti města rozpoutala páteční muzejní noc pořádaná Regionálním muzeem v Mikulově a Turistickým informačním centrem Mikulov. Návštěvníci se mohli potkat s Římany z Marcomannia, dragouny na koních nebo prvorepublikovými četníky. Program na zámku doplňoval jarmark a cimbálová muzika Kasanica na Náměstí.

Sobotu odstartovala série vystoupení dětí mikulovských mateřských a základních škol následovaná oceňováním žáků za mimořádné výkony z rukou starosty Rostislava Koštiala. Tradičně bylo možné zasoutěžit si o padesát litrů vína v klání Mikulovská cihla.  Od dvanácti hodin mohli rodiče s dětmi zhlédnout jednu ze tří pohádek v podání divadla U Plotny nebo divadla DOKOLA.

Odpoledne a večer patřily muzice a koncertům. Na Náměstí vystoupila kapela ze spřáteleného Šumperka Trocha klidu, která společně se stánkem s místními specialitami připomněla, že Mikulov letos slaví 20. výročí vzniku partnerství s tímto městem. Následně prostor pod podiem rozvlnila skupina Zrní a po ní vystoupil jako hlavní hvězda večera Dan Bárta & Ilustratosphere. O zbytek večera a dobrou náladu návštěvníků se postarala kapela Depeche Mode Revival Band.

Hosté, kteří upřednostnili cimbálovou muziku a etno music, mohli v přilehlém Národním domě ochutnat folklor při vystoupení Cimbaltria a CM Klaret. Díky workshopu mikulovské chasy si tak návštěvníci mohli zatančit na cimbálku společně s krojovanými. Následovala romská kapela Feri and the Gipsies a večer ukončila oblíbená kapela Urband.

Slavnosti nezapomněly ani na mladé kapely z okolí a mladé návštěvníky. Na Gympl stage byl připraven bohatý hudební program v čele s nadějnou mikulovskou kapelou Mech. After party obstaral DJ Chocolatic. Na přípravě a realizaci Gympl stage se podílelo i samotné Gymnázium a SOŠ Mikulov.

Letošní Slavnosti nabídly i mnohé příležitosti ochutnat vína místních vinařů. V hotelu Zámeček se konaly již 10. mikulovské vinné trhy spojené s Mistrovstvím ČR v natažení vína koštýřem na čas. Ve městě pak probíhala ochutnávka bulharských vín, minidegustace vín se spolkem Mikulovštví vinaři a samozřejmě byli přítomni i další vinaři na jednotlivých stáncích. V zámeckém sklepení bylo možno ochutnat vína z produkce vinařství Víno Marcinčák.

„Nejvíce kladných ohlasů jsme získali od návštěvníků letošní novinky – Panel stage. Ta byla umístěna na travnatou plochu mezi panelovými domy na ulici Hraničářů. Vybavili jsme ji venkovními grily pro volné užití, pojízdným stánkem s občerstvením a rovněž houpačkami a dalšími nezbytnostmi pro lenošení nebo sportovní vyžití. Jsme za pozitivní reakce velice rádi, jelikož naším cílem bylo Slavnosti více přiblížit Mikulovským. A věříme, že tento prostor svůj účel splnil,“ komentuje akci hlavní produkční Petra Stránská ze společnosti Mikulovská rozvojová. Mimo posezení si mohli návštěvníci užít i venkovní promítání na zeď paneláku a nedělní snídani se sousedy, na kterou mohl každý donést ukázku ze své kuchyně. Panel stage proběhla ve spolupráci se Základní školou Hraničářů.

Jako podpora místních tvůrců byl koncipován i Fler market na Lormově náměstí, kde mohli kreativní lidé z blízkého okolí prezentovat a prodávat své rukodělní produkty.

V oranžérii zámecké zahrady proběhlo Zámecké veršování, zaštítěné Městskou knihovnou. Návštěvníci viděli a slyšeli ukázky tvorby místních autorů, autorské čtení anebo také úryvky z Ódy na Mikulov psanou návštěvníky Slavností minulý rok.

Neděle patřila tradičnímu závodu Mikulovský kopeček, který se ve městě pod Pálavou letos konal již potřetí. Soutěžící absolvovali trasu 6,3 kilometru krásným okolím Svatého kopečku. Rekordní účast a krásné počasí spolu s krásnými sportovními výsledky znovu potvrdily, že tento typ závodů pro širokou sportovní veřejnost do Mikulova patří.

Slavnosti se nejen díky dobrému počasí vydařily. „Za pozitivní reakce jsme velice vděční. Zvláště Panel stage, ale také vystoupení Dana Bárty, získaly pozitivní ohlasy,“ shrnuje hlavní produkční akce Petra Stránská. „Rozhodně bych chtěla poděkovat za pomoc všem, kteří se účastnili organizace,“ dodává.

Fotogalerii najdete zde:
https://www.facebook.com/pg/mikulovmesto/photos/?tab=album&album_id=1775610142504321

 

Kateřina Hučková

DSC 0106

 

deti2

 

DSC 0286

 

DSC 0412