Přátelství s izraelským Qatzrinem má budoucnost…

V týdnu od 19. srpna zavítala do Mikulova vzácná návštěva z dalekého partnerského města Qatzrin. Devítičlennou delegaci složenou ze zástupců města a studentů vedl sám starosta Qatzrinu Sami Bar Lev, který se tak do Mikulova vrátil po dlouhých čtrnácti letech.

Společné dobrodružství po naší vlasti začalo v Praze, kterou si naši přátelé prohlédli ze všech stran, dokonce i z řeky Vltavy.

V hlavním městě nás všechny na izraelské ambasádě přijal velvyslanec státu Izrael a posléze nás poslanec Parlamentu ČR pan Böhnisch provedl poslaneckou sněmovnou i senátem.

Vše, co v Mikulově a okolí naši qatzrinští přátelé zažili, lze však nastínit jen ve zkratce: okouzlil je Mikulov, Lednicko-valtický areál, Valtické podzemí i Salón vín. Letěli balónem nad naší nádhernou Pálavou, kterou zdolali i pěšky, aby mohli brázdit vody Novomlýnských nádrží. Neméně zajímavé bylo setkání se členy Spolku přátel židovské kultury. Naši přátelé si užili Brno i prohlídky škol a školky.

p.Bohnisch2

Vrchní zemský a pražský rabín K. Sidon

Vzájemné dlouholeté partnerství přijeli do Mikulova podpořit vzácní hosté: velvyslanec státu Izrael JE Yaakov Levy, poslanci Parlamentu ČR R. Böhnisch a J. Petrů, senátoři J. Hajda a P. Trpák, náměstek hejtmana JMK V. Božek, vrchní zemský a pražský rabín K. Sidon, V. Železný, ředitel Gymnázia, SOŠ a SOU Mikulov J. Souchop, starostové měst Hustopeče, Klentnice a Sedlec. Ti všichni vážili cestu do galerie Efram, aby podali ruku starostovi Qatzrinu a na vlastní oči viděli neskutečné a vřelé přátelství nejen mezi studenty, kteří už se znali z výměnného pobytu v Qatzrinu.

Z Tel Avivu nám poslal zdravici český velvyslanec v Izraeli T. Pojar, který poděkoval všem, jež podporují a posilují česko-izraelské vztahy, zejména vztahy mezi jednotlivými institucemi, městy a občany. „Důležitá je zejména podpora v oblasti vzdělávání a nejdůležitější je, aby Češi jezdili do Izraele a Izraelci do ČR a aby lidé poznali obě krásné země na vlastní oči. Těším se na další spolupráci a díky za vše, co pro naše vzájemné vztahy děláte…“

Stejného poděkování se mikulovskému gymnáziu a občanskému sdružení „Dědictví piaristů“, kteří výměnné pobyty studentů a občanů obou zemí organizují, dostalo i od náměstka hejtmana JMK pan Božka s tím, že do budoucna můžeme počítat s ještě větší podporou jihomoravského kraje.

Všem, kteří nás podporují, ať již morálně či finančně, patří velký dík.

Byl to krásný týden plný zážitků a vzájemného poznávání. Byl to týden, na který nikdo ze studentů ani z dospělých nezapomene.

Byl to týden, který posunul vzájemné přátelství o kus dál, a my víme, že partnerství s Qatzrinem má svou budoucnost.

Za Gymnázium, SOŠ a SOU Mikulov a občanské sdružení „Dědictví piaristů“ Ilona Žišková Vágnerová.

vichni_v_Tanzbergu

Setkání v Hotelu Tanzberg

ped_obdem_v_Regin

Setkání v Hotelu Regina, Praha

Sami_starosta_Katsrinu_na_mikulovskm_idovskm_hbit

Starosta Qatzrinu na mikulovském židovském hřbitově