Neplaťte za vzduch! Za výsyp každé nádoby se platí, jako by byla plná

Milí třídící přátelé!

Poslední volné vstupy do AQUALANDU MORAVIA získaly rodiny Sekerešových z ulice Sadová, Blanářových z ulice Bezručova a Vondruškových z ulice Rudolfa Gajdoše. Gratulujeme a všem, kteří třídíte odpady a přistavujete plné popelnice, děkujeme!

„To jsem teda zvědavý na ty úlevy,“ nebo „tady někdo mířil vysoko, 70% úleva na poplatku“ a jinými dalšími sarkastickými výroky pronesenými v naší kanceláři bychom mohli pokračovat až do konce listu. Nicméně úlevy na rok 2014 získané v rámci ISNO činí v celkovém součtu 493 322 Kč. Tato suma je rozpočítaná mezi 2531 občanů, přičemž nejvyšší připsaná úleva na poplatku činí 428 Kč na osobu. Vzhledem k tomu, že přibližně další třetina zapojených občanů využívá ISNO MINI, tj. třídí odpady bez úlevy na poplatku (mají nádoby na třídění odpadů, ale nezaregistrovali se, tudíž se jim nenačítá úleva na poplatku), je dosažený výsledek nadmíru uspokojivý. Dalším oblíbeným argumentem mířeným proti ISNO byla diskriminace občanů žijících v bytech. „Kam si občané žijící v bytech všechny ty popelnice asi dají,“ tvrdili občané žijící v bytě. Když se chce, všechno jde. To prokázali občané z bytů např. na Vinařské, kde bylo dosaženo úlevy na poplatku ve výši 341 Kč na osobu, dále na ulici Nové bylo dosaženo úlevy 306 Kč na osobu, na Vídeňské bylo dosaženo úlevy 322 Kč na osobu, dokonce na Náměstí dosáhli úlevy 346 Kč na osobu a největším překvapením pro nás bylo 62členné stanoviště na ulici Husova, kde bylo dosaženo úlevy 235 Kč na osobu. Díky své zástupkyni, která se chopila iniciativy, stanoviště ušetřilo v celkovém součtu 14 570 Kč. Stačilo jen zažádat o nádoby na třídění odpadů, najít vhodné místo pro stání nádob a vysvětlit svým spoluobčanům, kam mají co odkládat. Procházeli jsme sídliště a ostatní zdánlivě „problematické“ lokality a všude by bylo bez větších problémů možné participovat na projektu ISNO. Jen je třeba najít svého zástupce, který ve spolupráci s námi vytvoří své stanoviště. Pokud bydlíte v bytě a chcete pohodlně třídit odpady popř. platit méně za odpady, stačí kontaktovat svého pověřeného vlastníka, předsedu společenství, člena výboru, popř. jinou zodpovědnou osobu, aby se obrátil na koordinátora projektu ISNO na tel. 775 974 709 nebo prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Jak je možné, že poctivě třídím odpady a mám malou úlevu na poplatku? Nejčastější příčinou jsou poloprázdné nádoby přistavované ke svozu nebo nepošlapané obaly, jako jsou např. PET lahve, krabice od mléka atd. Úlevy na poplatku nejsou nic jiného než sčítání a odečítání příjmů a nákladů. Pokud obsloužení jedné nádoby stojí cca 22 Kč, druhotných surovin je v nádobě pouze za cca 12 Kč, což odpovídá nádobě s nesešlapanými PET lahvemi, o úlevě na poplatku zde nemůže být řeč. Náklady 22 Kč minus příjmy 12 Kč rovná se 10 Kč, které zbývá doplatit. Odpady se dají třídit efektivně se slevou na poplatku, tj. příjmy z druhotných surovin pokryjí náklady na svoz, a tudíž je možné z vybraného poplatku udělit slevu, nebo neefektivně bez slevy, tj. příjmy z druhotných surovin nepokryjí náklady na svoz, a tudíž je třeba zbytek nákladů doplatit z vybraného poplatku. V jednom z podzimních letáků jsme slibovali, že pomůžeme občanům získat vyšší bonusy ISNO. Jelikož plníme sliby, připravili jsme na první čtvrtletí tohoto roku akci s názvem „Neplaťte za vzduch“, v rámci které budou naši popeláři pod víko popelnic přivírat letáčky upozorňující na neefektivně přistavené nádoby.

Pořád se mluví o penězích, jako by o nic jiného nešlo, nicméně je třeba nezapomínat na podstatu třídění odpadů, kterou je ochrana životního prostředí. Primárním cílem ISNO není úspora peněz, ale snížení produkce netříděných odpadů! K tomu, aby se třídilo více odpadů, ISNO využívá všechny možné motivační prostředky, jako je již zmíněná možnost ušetřit peníze, tj. kdo efektivně třídí odpady, platí za odpady méně, ale také komfort, tj. nádoby na třídění má každý doma, nemusí nikam nic nosit. Celkem nás mrzí, když někdo řekne, že nebude třídit odpady jen proto, že jeho úleva na poplatku je menší, než čekal. Úleva na poplatku by měla být chápána jako poděkování za ekologický přístup k přírodě a ne jako hlavní důvod proč třídit odpad…

Děkujeme všem, kdo třídíte odpady a zvláště pak těm z Vás, kteří to děláte nezištně. Hezký nový rok 2014!

S pozdravem popeláři STKO

banner-620-200-miss-popelnice