Místní organizace svazu důchodců ČR

Podrobný program na březen byl zveřejněn v minulém čísle a jistě ho máte pečlivě poznamenaný. Vidíte, že i březen je aktivitami nabitý. Protože další číslo vyjde až koncem měsíce, považuji za nutné upozornit na to, že v úterý 5. dubna budeme vybírat na Rajhrad, Židlochovice. Mnozí už mají 200 Kč zaplaceno. Ve středu 6. 4. pak odjíždíme v 6.45 / 6.50 do Olomouce. Podrobný plán zájezdu v příštím čísle.

Důležité upozornění: výlet/vycházka do Strachotína se překládá na čtvrtek 12. května!

Jistě budete spokojeni stejně jako při únorových akcích, protože zase načerpáme spoustu nových poznatků.

V druhé polovině února jsme čerpali i mnohé zážitky. Klasická opera Bedřicha Smetany Hubička byla pro mnohé neznámá a krásné árie působily na city. Moderní pojetí výpravy není tak extravagantní jako v Praze, ale i v Brně ubývá sladce realistických prvků. Na koho to bylo příliš, ten si užil na populárním muzikálu Duch. Máme různý vkus, je nás mnoho, a tak se každý má možnost vyžít v jemu blízkém žánru a i nadále budeme pořádat zájezdy na různé scény.

S všeobecným nadšením se setkala vycházka po židovských památkách Mikulova. Déšť ustal právě na tu hodinku, než jsme prošli Husovou ulicí. Pak si tři desítky otužilých účastníků prohlédly (někteří poprvé v životě) synagogu, kde jim pan Mgr. Šuba odhalil různé tajnosti a za vydatného deště došly až do mikve. Ze všeobecného nadšení vzešel společný projekt naší organizace a Muzejního spolku Mikulov s pracovním názvem Pamětníci, který si vzal za cíl vytipovat a kontaktovat pamětníky cca 2. poloviny 20. století a zajistit zdokumentování zajímavých poznatků, zážitků a zkušeností jejich života. Jistě si vzpomínáte na pozoruhodného pamětníka v Kopčanech, kde jsme inspirovali obecní úřad k zachycení jeho poutavého vyprávění o průzkumech Velké Moravy.

Zájezd na Löw-Beerovy vily v Brně a ve Svitávce přinesl kromě estetických zážitků a dalších poznatků o brněnských židovských majitelích textilních továren setkání s charismatickým panem starostou ze Svitávky, který se podobá našemu panu starostovi nejen zjevem, ale hlavně entuziasmem, jak zviditelnit svůj městys (1800 obyvatel).

Úplně o něčem jiném bylo setkání s panem Ctiradem Hrubým v Továrně. I tam některé přišly proto, že tam ještě nikdy nebyly. A odcházely upoutány jeho zážitky z dvanáctileté práce v azylovém domě. Budeme pokračovat na podzim asi s tematikou psychoterapie.

Dobromila Vlčková, foto: Pavel Soviš

seniori

DSC01767