Mikulovští folkloristé v Brazílii

Juniorská taneční složka spolu s cimbálovou muzikou Píšťalenka z Národopisného spolku Pálava z Mikulova se ve dnech 1.–12. července zúčastnila Mezinárodního folklórního festivalu v Brazílii ve městě Cacapava do Sul.

Do Nového světa mohli Mikulovští vyrazit díky významné finanční podpoře Jihomoravského kraje a města Mikulova.

Festival byl mimo jiné pořádán jako předolympijská akce k LOH v Rio de Janeiru. Festivalu se, mimo domácího folklorního souboru Os Chimangos a NS Pálava, zúčastnily folklorní soubory z Argentiny, Bolivie, Nizozemí, Francie a Itálie. Po vřelém přivítání se členové jednotlivých souboru ubytovali v rodinách nadšených podporovatelů a členů Os Chimangos.

Jednotlivé dny mezi vystoupeními byly vyplněny návštěvami dobytčích a honáckých farem, minipivovaru a kulturních památek. Poznávali jsme také místní stravu, jejíž významnou součástí jsou černé fazole a rýže. Popíjeli jsme výbornou brazilskou kávu a také nápoj zvaný maté, což místní převzali od původních obyvatel – indiánů.

Ve městě Cacapava do Sul žije asi tři tisíce obyvatel a je velmi důležité pro celou Brazílii z pohledu geologie, jelikož se v této oblasti údajně těží největší množství nerostných surovin z hlediska druhů. Proto jsme se ani moc nedivili, že ve městě sídlí univerzita, která má pět fakult se zaměřením na geologii.

Vystoupení NS Pálava se setkalo s velkým ohlasem nejen u místních obyvatel, ale také u ostatních folklorních souborů zejména z Jižní Ameriky, jelikož moravský folklor měli možnost spatřit jen velmi málo. NS Pálava se ve svých vystoupeních prezentoval tanci z Podluží, Hanáckého Slovácka, Moravských Kopanic, Hrozenkova a Strání. Tanečníci také předvedli slovácký verbuňk, který je zapsán jako nehmotné kulturní dědictví v UNESCO.

Městem také probíhal běžec s olympijskou pochodní a město k této příležitosti nachystalo oslavu. Někteří členové NS Pálava měli možnost držet olympijskou pochodeň – bohužel už nehořela. Členové souboru měli možnost poznat jinou kulturu i jiný folklor, a to doslova na vlastní kůži, jelikož jsme žili v místních rodinách.

Nebýt jednoho velkého problému mohli být všichni členové NS Pálava s touto návštěvou jižní Brazílie velmi spokojeni a cítit nadšení. Tím problémem je ztráta tří zavazadel leteckou společností při příletu do Brazílie. Zavazadla i s kroji se doposud nenašla. Každopádně účast na festivalu byla velmi významnou událostí v historii NS Pálava.

Petr Ševčík, NS Pálava

palava v brazilii