Místní organizace svazu důchodců ČR

Zájezd Polná, Kutná Hora

21. září jsme se vydali daleko. První naše zastávka byla v malebném městečku Polná. Pan průvodce nás nejdříve seznámil s historií města, potom jsme si v tamním muzeu prohlédli expozici hodin, síň rodáků a osobností (B. Hrabal, B. Němcová), výstavu vraždy v Polné – Anežka Hrůzová. Při následné prohlídce města nás zaujal chrám Nanebevzetí Panny Marie, židovské město a krásná synagoga.

Po poledni jsme přijeli do Kutné Hory. Velmi milá a fundovaná průvodkyně nás provedla dominantou města – chrámem sv. Barbory. Je opravdu tak krásný, jak ho známe z obrázků. Z rozlehlého parku jsme pak obdivovali vyhlídku na další památky – nádherný kostel Panny Marie, kde je pohřbený Petr Brandl, či obrovský reliéf J. Vrchlického. Jelikož K. Hora je městem stříbra, viděli jsme i těžební jámu, kde ve středověku pracovali v těžkých podzemních podmínkách kutnohorští havíři. Poslední naší zastávkou byl Vlašský dvůr. Za přísných bezpečnostních podmínek se zde kdysi razily mince. Na vlastní oči jsme se mohli přesvědčit, že to byla docela dřina. Prohlédli jsme si také velký zasedací sál, kde r. 1409 král Václav IV. podepsal Dekret kutnohorský. Nakonec jsme ještě obdivovali nádhernou kapli. K autobusu jsme dobíhali v dešti. Ale ani déšť, ani zácpa na dálnici nám nemohly pokazit dojmy z našeho výletu. Měli jsme výborné průvodce, avšak paní Vlčkové, která celý zájezd organizovala, patří dík největší.

Beseda s otcem Chocholáčem

Další naše akce byla 23. září, a to beseda s otcem Chocholáčem v CVČ. Pan otec byl kaplanem na letošních LOH v Riu. Velmi poutavě nám vyprávěl o průběhu her, o setkání se sportovci a krásách Ria, které jsme viděli i na fotografiích. LOH však měly i svou odvrácenou tvář. Na záběrech jsme viděli, v jakých neutěšených podmínkách žijí některé vrstvy obyvatelstva. Vyděsilo nás také vyprávění o střelbě na autobus, v němž byli naši sportovci i p. Chocholáč.

Tímto bychom chtěli otci Chocholáčovi poděkovat za velmi poučnou a zajímavou přednášku, při které jsme si všichni uvědomili, že i když občas nadáváme, tak se u nás máme velmi dobře a bezpečně.

Městské divadlo Brno

Po delší době jsme se 29. září vydali opět za kulturou, do divadla. Zářijovou třešničkou na dortu bylo hudební drama Vrabčák a anděl. Diváci měli možnost sledovat pohnuté osudy dvou velkých jmen – Edith Piaf a Marlen Dietrich. Představitelky hlavních rolí Hana Holišová a Katarina Ptáčková podaly opravdu výborné herecké výkony. Především zde ale zazněly naživo a v originále nesmrtelné písně obou slavných zpěvaček, které určitě nenechaly nikoho chladným. Prostě nádhera!

Zdena Trojanová

seniori