Místní organizace svazu důchodců ČR

333. výročí porážky Turků u Vídně

V pátek 25. listopadu jsme se sešli opět s panem ředitelem Svobodou v archívu. Tentokrát si pro nás pan ředitel připravil přednášku o obléhání Vídně Turky na podzim 1683. Tato bitva byla jedna z nejvýznamnějších a ukončila stoleté nájezdy Turků do Evropy. U Vídně se střetla křesťanská vojska spojenců – Habsburků, Bavorů, Sasů a Poláků, které vedl král Jan III. Sobieski. V čele Osmanů stál Kary Mustafa. Pan Svoboda podrobně popisoval boj obou nepřátelských stran. Turci byli nakonec poraženi a uprchli. Velkou roli v jejich porážce sehrál polský král Sobieski. Spojenci pak našli v opuštěném táboře velké množství pytlů s kávovými zrny, potravin i krmiva pro koně.

Pro nás je určitě zajímavé, že Poláci táhli na Vídeň přes Moravu a zastavili se i Mikulově. Všude prý byli bohatě pohoštěni, za což se bohužel zachovali tak jako všechna válečná vojska v historii. Turci, ještě při svých nájezdech, se dostali až na Moravu a zotročovali obyvatelstvo. Dnes jistě všichni víme, proč si nějaký pan Tureček může dát v kavárně ,,U Turečků“ silného turka.

Na fotografiích jsme měli možnost taky vidět mimo válečných map i různé druhy vojenských uniforem a zbraní. Bylo by to určitě další zajímavé téma pro setkání s panem ředitelem Svobodou. Zatím mu děkujeme za jeho povídání a čas, který nám věnoval. Všechny jsme nakonec panu řediteli poděkovaly, protože žádní muži se o bitvu nezajímali. Jejich škoda.

Beseda s Danem Lyčkou

Také vyprávění Dana Lyčky bylo jako vždy zajímavé. Dan úspěšně pokračuje ve studiu, je už bakalářem a nyní pracuje na své diplomové práci o liechtensteinských stavbách. Také se podílí na knize o Valticích kapitolou ,,Velkostatek Valtice od středověku do r. 1950“.

Pan Lyčka povídal o vzniku a rozkvětu velkostatku, na kterém se podíleli hlavně Liechtensteinové. Rozšiřovali svá území v okolí Valtic, zakládali rybníky, chovali velké množství dobytka a nádherných koní, pěstovali obilí a víno. To prý ale nebylo v minulých stoletích vždy kvalitní. K velkostatku patřilo také mnoho poplužních dvorů v Dolním Rakousku a na území Moravy – Hlohovec. Z jeho výtěžku a vzniku cihelen v 18. století financovali Lichtensteinové budování LVA. Na fotografiích jsme viděli dobové mapy, výpisy z úředních knih a stavby hospodářských budov. Některé z nich připomínají svou krásou a vybavením spíše obydlí než ustájení dobytka a koní. Dějiny velkostatku Valtice však ukončilo připojení k Říši v r. 1938 a potom znárodnění v r. 1945. Panu Lyčkovi moc děkujeme a přejeme další úspěchy ve studiu. Na jaře, pokud bude zájem, by nás mohly čekat zájezdy po stavbách Liechtensteinů mimo Lednicko-valtický areál.

Divadlo Boleradice

Máme rezervovány vstupenky na 11. 2. na hru Na letním bytě. Závazné přihlášky během prosince na můj telefon 721 998 712, vstupenka a cesta stojí 200 Kč. Zaplatíte p. Zugarové 3. 1. po 15. hodině v CVČ.

Dobromila Vlčková, Zdena Trojanová