Místní organizace svazu důchodců ČR

Pouť do Santiaga

Nový rok jsme zahájili 6. ledna besedou ,,Pěší pouť do Santiaga de Compostela“. Je to velmi významné místo. Četní poutníci, nejen z Evropy, se chodí poklonit symbolu města, hrobu sv. Jakuba. Kolem tohoto hrobu byla vystavěna katedrála a roku 1510 začalo vznikat Santiago.

Patrik Kotrba je mladý cestovatel, který v posledních letech několikrát navštívil a prošel Španělsko. Naposledy to bylo v roce 2012, kdy se vydal z jižních Čech až do Santiaga. Pěší cestu, dlouhou 3000 km, zdolal asi za půl roku. Pouť byla pro Patrika nejen dobrodružství, ale i svátek. Šel většinou sám, s těžkým batohem na zádech a s kytarou v ruce. Říká o ní, že je to jeho věrná kamarádka. Nečastěji spával pod hvězdami, někde v lesích, na skalách nebo na břehu moře. Cesty poutníků jsou značeny mušlemi a žlutými šipkami. Je zde i dostatek ubytoven a možností stravování.

Viděli jsme fotografie míst, kterými pan Kotrba prošel. Neměl sice drahý fotoaparát, ale nádherné záběry Alp, Azurového pobřeží, Monaka, Barcelony, krásné přírody, moře s východem nebo západem slunce nadchly nás všechny. Svou dlouhou pouť zakončil ve vytouženém cíli – Santiagu. Žil zde tři měsíce, poznával město i okolí, fotografoval, hrál na kytaru a zpíval. Nejen pro svou obživu, ale hlavně pro radost svou i jiných. Některé písně jsme si vyslechli i my. Anglické, španělské, dokonce i jednu moravskou. I pan Kotrba je autorem pěkných písní a básní. Na závěr nám některé ze své tvorby zazpíval a zarecitoval. Skládá je většinou během putování, kdy je sám a cítí se svobodný a šťastný. Mnohé cestovatelské zážitky popsal také v několika knihách. Kromě díků přejeme tomuto obdivuhodnému a zajímavému člověku ještě hodně cestovatelských zážitků a splnění jeho snů.

Zdena Trojanová, foto: Patrik Kotrba

seniori santiago