Malé ohlédnutí za prvním mikulovským koštem pálenek

Dovolte mi malé ohlédnutí za možná další novou tradicí v Mikulově.

Když jsem před více než měsícem dával dohromady úvod do katalogu prvního mikulovského Koštu ovocných pálenek 2017, kde jsem psal, že se několika nadšencům z Mikulovska podařilo uspořádat první ročník (pracovně označený jako nultý) Koštu ovocných pálenek v Mikulově, za podpory starosty města Mikulova Rostislava Koštiala a dalších firem a příznivců, vybavila se mi setkání s Honzou Dobošem v jeho kanceláři Astoria už začátkem roku 2016, kde se na mne obrátil coby rodilého Valacha o pomoc s organizováním prvního koštu pálenek v Mikulově. Při sepisování jakéhosi scénáře nám oběma došlo, že v roce 2016 to rozhodně nemůžeme stihnout připravit a že se na jeho přípravě bude muset podílet mnohem více lidí. Bylo potřebné také najít vhodné prostory, kde by mohlo proběhnout hodnocení degustačních komisí i vlastní košt. Nakonec se podařilo vše potřebné připravit v hotelu Aurelius, kde vzniklo výborné zázemí pro schůzky přípravného výboru ve složení Antonín Valenta, Miroslav Zvonek, Zdeněk Forman, Ján Doboš, Eliška Dimiděnková a nakonec pomohl Pavel Šuba, který se pak ujal vedení degustační komise a vlastního hodnocení.

IMG 2717 palenky

Nikdo z nás neočekával, že se podaří dát dohromady 156 vzorků pálenek dodaných z 38 obcí, dokonce z pěti států. Tak se tato akce stala vpravdě mezinárodní, na začátku jsme uvažovali, že úspěchem bude zajištění 50 vzorků…

Rád bych zde poděkoval všem 18 členům mezinárodní degustační komise, jmenovitě ve složení: komise č.1: Miroslav Zvonek, Zdeněk Svoboda, Ondřej Toth, č.2: Pavel Šuba, Vladimíra Seidlová, Ladislav Bilík, č.3: Antonín Valenta, Jaroslav Chaloupka, Radim Nekvasil, č.4: František Zelinka, Josef Šrahulek, Osvald Seidel, č.5: Siegfried Eisinger, Karl Riemerth, Gottfried Schmid a č.6: Jaroslav Smečka, Jana Herajtová, Pavel Herajt.

Vzorky byly rozděleny do následujících kategorií: • modré ovoce • meruňky • grappy • hrušky • ostatní. Každý vzorek byl hodnocen ve čtyřech hodnoticích kritériích: vzhled • vůně • chuť • celkový dojem.

IMG 2712 prvni kost Aurelius

Výstavní výbor tímto rovněž děkuje vystavovatelům za poskytnuté vzorky a podporovatelům koštu: starostovi města Mikulova panu Rostislavu Koštialovi • TIC Mikulov • Pokrývačství Pavel Šuba Mikulov • Vinařství Červinka, Horní Věstonice.

Jak jsem v katalogu uváděl, je nepopíratelnou skutečností, že kvalitní domácí pálenka měla a bude i nadále mít své místo jako přírodní lék pro vnější i vnitřní léčbu. Plnila i určitou společenskou funkci, dá se říci již od narození dítěte, používala se při významných společenských a rodinných událostech, od svatby až po poslední rozloučení.

Ohlasy návštěvníků potvrzují správnost vize vzniku nové tradice, což krásně charakterizují slova uveřejněná v Břeclavském deníku Gabriela Polocha z Frýdku-Místku: „Jsme tady na dovolené, a tak jsme se přišli podívat. Překvapilo nás, že se tady koná taková akce…“ s tím, že Mikulov je známý především vínem.

A tak máme krásnou představu, že druhý ročník by mohl být pod záštitou jihomoravského hejtmana, a když se vše podaří, chceme oslovit i hejtmana Zlínského kraje, aby si tyto kraje charakteristické právě touto regionální tradicí mohli potvrdit, že domácí pálenky patřily a budou patřit k nesmazatelnému fenoménu lidové tradice. A která taky naštěstí vydržela i přes počáteční snahy EU o její omezení při vstupu České republiky do Unie.

Za výstavní výbor doc. akad. soch. Miroslav Zvonek, ArtD.