Kosatec písečný – neokázalý klenot pálavských stepí

SERIÁL CHKO PÁLAVA 

Kosatec písečný (Iris arenaria) je méně známým příbuzným k. nízkého (I. pumila) – symbolu pálavského jara. Tyto dva druhy jsou si na první pohled podobné, řada návštěvníků Pálavy je možná od sebe ani nerozlišuje. Rozdíly mezi nimi však existují. K. písečný je subtilnější a má užší listy. Zatímco k. nízký vytváří jak fialovou, tak žlutou formu, k. písečný kvete pouze světle žlutě, jeho květy jsou nevonné a každý vydrží pouze jeden den. K. písečný kvete přibližně o dva týdny později než k. nízký – tedy zhruba v těchto dnech.

Domovinou k. písečného je jižní až JV část střední Evropy. U nás se vyskytuje pouze na jižní Moravě, kde probíhá SZ hranice jeho areálu. Tento druh osidluje mělké půdy osluněných svahů s malou konkurencí trsnatých trav. Na Pálavě roste na několika místech, většinou však pro návštěvníky nedostupných. Chceme-li jej spatřit přímo z cesty, vypravme se za ním na Svatý kopeček. Při výstupu jej najdeme za zábradlím vlevo od pěšiny u osmého zastavení křížové cesty. Ačkoli pálavské populace jsou zřejmě naše nejbohatší, k. písečný můžeme obdivovat i jinde, a to na několika místech v okolí městečka Miroslavi – např. U Michálka na kraji Bohutic, kde jej střeží krásná barokní socha.

Vědecké jméno Iris je odvozeno buď z řeckého íris = duha, upomínajícího na pestré barvy kosatců, nebo z řeckého ér = jaro, což souvisí s dobou jejich kvetení. Iris byla bohyní duhy, naplňovala mraky vodou a byla zvěstovatelkou zpráv, důvěrnicí a rádkyní bohů. Na rozdíl od svých tří sester – Harpyjí, ohyzdných žen s ptačími křídly a zobáky, byla Iris krásná. České jméno kosatec je zřejmě odvozeno od tvaru listů připomínajících kosu. Podobně je tomu s pojmenováním této rostliny v dalších slovanských jazycích, např. v ruštině (kosatík) a polštině (kosaciec). V květomluvě symbolizuje kosatec nevinnost a prosbu o důvěru. Oddenky kosatců obsahují látku usnadňující vykašlávání, která se používala k odhleňování skotu. V minulosti byly kosatcům přisuzovány ještě další léčivé, hojivé i magické účinky, pro které byly hojně využívány v tradiční medicíně.

V naší flóře je rod kosatec zastoupen osmi původními druhy, z nichž šest můžeme potkat i na území CHKO Pálava. Kromě výše zmíněných dvou jsou to ještě na suchých stanovištích rostoucí kosatce různobarvý a trávovitý (I. variegata, I. graminea) a ve vlhku se vyskytující kosatce sibiřský a žlutý (I. sibirica, I. pseudacorus). K. písečný je nejvzácnějším z těchto šesti druhů. Přejeme příjemný zážitek ze setkání s touto zajímavou rostlinou.

Helena Prokešová, Správa CHKO Pálava

kosatec pisecny