Místní organizace svazu důchodců ČR

Květnové doplňky

Připomínáme, že 30. 5. se vybírá v 15 hodin na Náměšť (4. 6.) a Kobylí (27. 6.). Dále budete mít možnost doplatit zálohy na Teplice a Sezimovo Ústí. V ten den se také uzavírají přihlášky na Židlochovice.

Doplňujeme

- Koncert Virtuosi di Mikulov v Dietrichsteinské hrobce v neděli 14. 5. začíná v 15 hodin

-  Podivínem nás především po židovských památkách provede renomovaný znalec pan plukovník Němeček. Nebude žádné přijetí na radnici atd., autobus zpět odjíždí každou hodinu, kdo bude mít chuť zastavit se v Lednici, má možnost.

Upozornění pro veřejnost:

Uvolnilo se několik míst na zájezd do Třeště a okolí 18. 5. Zájemci volejte p. Zugarové na tel.: 607 593 567.

Ohlédnutí za výlety 

V sobotu 22. 4. nás jelo dvacet pět do Boleradic na divadelní představení Zkrocení zlé ženy. Byl to Shakespeare a nebyl to Shakespeare. Hostující vídeňská Omladina přivezla aktualizovaný překlad a krásnou češtinu, což nás zaujalo, mnohému jsme se zasmáli a měli náměty ke srovnání třeba s pražskými divadly, která jsou pro nás těžko k pochopení a vůbec ne k nadšení.

Vyjelo nás na dva zájezdy zhruba sto právě v den, kdy padal sníh (19. 4.). Těm, co jeli do termálu v Györu jen padal, nám na Valašsku ležel. Na Štramberskou trúbu to vystoupat nešlo, ale strávili jsme krásné chvíle ve výrobně gobelínů ve Valašském Meziříčí a Muzeu generála Laudona v Novém Jičíně.

 

DSC05111

Bylo s námi tentokrát poměrně dost mužů, takže si užili technických podrobností na tkalcovských stavech a hlavně pak v moderních expozicích muzea, kde si mohli zastřílet z děla, oblékat části výstroje a brát do rukou zbraně. My, ženy, jsme obdivovaly mravenčí práci tkadlen i ruční opravy gobelínů (je tam zaměstnáno pouze osm žen vyššího středního věku a nemají žádné mladší následovnice – učební obor byl zrušen) a rozplývaly se nad krásou novodobých gobelínů. Na ty historické se pojedeme podívat 4. 6. do Náměště. V muzeu jsme příliš za muži nezůstávaly pozadu a současně myslely na svá vnoučata, jak by si to tam užila, neboť dotýkat se není zakázáno, ale přikázáno. Třešničkou na dortu byla návštěva expozice výroby klobouků králičí srstí počínaje a desítkami modelů (opět s možností vyzkoušení – to bylo legrace!) konče.

Ta trocha (cca 6 cm) sněhu nám nevzala nadšení z krásné akce pečlivě připravené paní Ing. Šulovou.

Dobromila Vlčková

DSC05080