Místní organizace svazu důchodců ČR

Naše krásné květnové zážitky

- V úterý 16. 5. se naše zájmy opět tříštily. Větší část zašla do archivu na besedu o vojenské módě. Pan ředitel Svoboda opět nezklamal svými širokými znalostmi a entusiasmem. Menší část se v krásném odpoledni vydala na Kopeček trénovat na akci v neděli 21. 5.

- Ve čtvrtek 18. května nás zavezla paní Křižanová na jihozápadní Moravu. Nejdříve nás uvítaly chladné zdi kostela a premonstrátského kláštera v Nové Říši. Fundovaný výklad bratra Metoděje velice rozšířil naše znalosti a historické souvislosti. Hlavním cílem zájezdu byly třešťské betlémy. Zaujaly svou velikostí, užitými přírodními materiály, svým umístěním v bytech betlémářů a překvapily novodobými postavičkami, např. dřevěným Josefem Ladou, prezidentem Masarykem či Václavem Havlem. Odpoledne se oteplilo a vychutnali jsme si cestu lesem na hrad Roštejn. Milá a komunikativní průvodkyně nás provedla komnatami hradu a jeho nelehkou historií. Perličky: 1) v sále s dvěma stovkami erbů jsme marně hledali ten „náš“ ditrichštejnský, 2) zato jsme našli trofeje divočáka z obory Soutok.

 

duchodci

- Ve středu 24. května jsme si udělali výlet linkovým autobusem do Podivína v rámci Naší univerzity 3. věku – projekty Poznávání obcí regionu a Židovské památky. Zasvěceným průvodcem nám byl emeritní starosta města plukovník Němeček. S velkým pochopením pro potřeby seniorů nás seznámil s židovskými (hřbitovní kaple a hřbitov, pozůstatky obou židovských měst) i křesťanskými památkami (kostel, kapličky, sochy, nádherná hřbitovní brána) dbal i na regeneraci našich sil. Prakticky nikdo z nás v Podivíně nikdy nebyl, neznal jeho současnou tvář. Dozvěděli jsme se mnohé zajímavosti. Třeba jak kníže Liechtenstein nechal na kostelní věži, z níž upadla pozlacená koule, postavit čtyři malé věžičky, aby to připomínalo hrad a královskou minulost města, z novějších dějin nám p. Němeček ukázal např. domek, ve kterém se v r. 1945 gen. Svoboda sešel s manželkou a dcerou, jež se po celou dobu okupace v okolí ukrývaly. V současnosti se ve zdejší konzervárně vyrábějí dětské přesnídávky, jejichž výrobu přijíždí sledovat rabín, aby se jako košer mohli vyvážet do Izraele.

DSC05560

MO SD Mikulov

Červencový plán

Naše činnost neutichá, ale s přibývajícím létem její frekvence slábne. Co je to pro nás pouhých osm akcí za měsíc?!

3. 7., 10. 7., 17. 7., 24. 7., 31. 7. bude vždy v 17 hodin JENTAK s grilováním.

4. 7. vybíráme v 15 hodin na Splašené nůžky 23. 9. 450 Kč a Neziderské jezero 26. 9. 300 Kč (dále mějte v drobných 12 eur). Na Brno, Boskovice a Kurdějov se bude vybírat 1. 8. Nezapomeňte, že uzávěrka přihlášek končí 30. 6.

4. 7. v 16 hodin schůze bude výboru

10.–16. 7. jsou naši členové na relaxačním pobytu v Sezimově Ústí.

18. 7. v 8.00/8.05 odjíždíme do Židlochovic.

Dobromila Vlčková, foto: Pavel Soviš