Děti poznávaly Svatý kopeček

Přírodní rezervace Svatý kopeček byla jak tématem, tak i místem konání letošní znalostní a dovednostní soutěže ochrany přírody v CHKO Pálava.

Správa CHKO Pálava a Dům dětí a mládeže Mikulov navázali na loňskou obdobnou soutěž (kino Mikulov) k 40. výročí CHKO a letos pozvala k soutěži pětičlenná družstva žáků osmých tříd podpálavských základních škol a mikulovského gymnázia.

Nakonec se soutěže ve středu 24. 5. 2017 dopoledne zúčastnilo jen pět z nich (ZŠ Březí, ZŠ Dolní Věstonice, ZŠ Dolní Dunajovice, ZŠ Drnholec, ZŠ Mikulov, Hraničářů).

Soutěž startovala z tzv. Dolního palouku (Getsemanská zahrada) a její trasa vedla po křížové cestě přes vrchol Svatého kopečku, okolo Božího hrobu a lesní cestou pod svahem zpět. Obsahovala celkem osm zastavení, šest znalostních z ochrany přírody a krajiny (neživá příroda, botanika, historie, entomologie, ornitologie, ochrana přírody) a dvě využívající dovednost a obratnost. Navíc bylo u trasy označeno deset stromů a úkolem bylo je poznat.

Vše soutěžící zapisovali do soutěžního listu, který nakonec porota vyhodnotila, znalosti všech byly určitě na dost dobré úrovni, a určila celkové pořadí:

1. ZŠ Dolní Dunajovice, 2. ZŠ Mikulov, Hraničářů, 3. ZŠ Březí, 4. ZŠ Drnholec, 5. ZŠ Dolní Věstonice.

Palava

Všechny zúčastněné školy obdržely diplomy a věcné ceny a velké poděkování. Díky také patří mikulovské malířce paní Červené a paní Pluháčkové za přípravu plakátu a diplomů s využitím krásné kresby Svatého kopečku. Ani velké ochlazení a nějaké kapky soutěž nezkazily a žáci snad mají dobrý zážitek.

Tak snad příště opět na soutěži někde v přírodě.

04

Ředitelka DDM Mikulov, Mgr. Alena Židelová:

„DDM Mikulov ve své činnosti opakovaně spolupracuje i s ochranáři z CHKO Pálava a doplňuje tak svoje volnočasové aktivity pro děti a mládež i o otázky ochrany přírody. Na tuto soutěž o prázdninách naváže týdenní ochranářský příměstský tábor.“

Vedoucí Správy CHKO Pálava, Mgr. Jiří Kmet:

„Jsem velmi rád ze zájmu a hlavně z dobrých znalostí zúčastněných žáků přítomných škol. Je to další možnost, jak informovat místní obyvatele o významu chráněné Pálavy.“

Autor soutěže, RNDr. Jiří Matuška:

„I přes jistou nepřízeň počasí se soutěž vydařila. Žáci se snad něco víc dozvěděli nenásilnou formou, strávili den v přírodě a doufám, že budou mít k přírodě zase o něco lepší vztah.“

js, foto: Správa CHKO Mikulov