Klubovní radiotechnická soutěž školní mládeže

V neděli 14. května se konala v Radioklubu Mikulov klubovní radiotechnickou soutěž mládeže. Zúčastnilo se jí celkem jedenáct soutěžících ve třech kategoriích. Tato tradiční akce se koná díky podpoře města Mikulov.

Po zahájení soutěže dostali žáci za úkol správně vyplnit teoretický test s deseti otázkami. Na správné vyplnění testu a vypočítání některých příkladů měli celkem třicet minut.

Po krátké přestávce dostali soutěžící za úkol postavit elektronickou stavebnici podle zadaného schématu. Na postavení stavebnice dostali časový limit dvě hodiny. Bylo nutné, aby provedli správné usazení součástek do plošného spoje, správně přiletovat a zařízení uvést do provozu.

Žáci v kategorii ,,A“ dostali za úkol postavit jednotranzistorové zapojení elektronického čidla na vodu, rozšířené o zvukovou signalizaci piezogenerátorkem pro nevidomé, kterým se dá např. měřit výška hladiny nalévaného čaje do hrnku.

Žáci v kategorii ,,B“ dostali za úkol postavit zapojení elektronické policejní sirény.

Žáci v kategorii ,,C“ dostali za úkol postavit tranzistorový kruhový modulátor s větším počtem LED diod.

 

IMG 5102

Při kontrole zkušebními komisaři, kterými byli Vojtěch Jedlička a Martin Pavlica, byl kladen důraz na kvalitu pájení, stejnoměrné a vzhledově pěkné uspořádání součástek na plošném spoji a funkčnost zapojení. Zároveň se hodnotil čas potřebný na postavení výrobku.

Při konečném bodovém hodnocení bylo hodnoceno také vlastní zařízení, které si soutěžící postavili sami doma, případně mimo soutěž v klubovně radioklubu. Zde byla hodnocena funkčnost zařízení, složitost zapojení, celkový vzhled, nápaditost provedení a využití.

V průběhu soutěže měli soutěžící k dispozici několik druhů nápojů a po skončení soutěže dostali bohaté občerstvení, jako ohřáté párky s rohlíkem, zákusky, chlebíčky, různé druhy sušenek a další dobroty.

Na závěr akce dostali soutěžící podle umístění bohatý soubor cen, pro které museli přijet rodiče soutěžících auty, protože by to jinak žáci domů v rukou neodnesli.

S průběhem byli jak soutěžící, tak i jejich rodiče velice spokojeni.

IMG 5120

Kategorie A – do deseti let:

1. místo – Jedlička Vojtěch

2. místo – Pernés Adam

3. místo – Jedlička Ladislav

 

Kategorie B – od jedenácti do čtrnácti let :

1. místo – Posenau Paul

2. místo – Čech Pavel

3. místo – Hýbl Vlastimil

 

Kategorie C – nad 14 let:

1. místo – Válek Zbyněk

2. místo – Zaoral Jáchym

3. místo – Dvořák Lukáš

Jiří Sekereš, vedoucí radioklubu

radisti