Fenomén CHEMLON

Kdo nezná tento pojem, je mu zřejmě méně než čtyřicet. Polyamidové vlákno, které vzniklo v laboratoři zlínské firmy Baťa, mělo nahradit v sedmdesátých letech 20. století přírodní materiál. Kupodivu si získalo velkou oblibu především pro svou odolnost, pestré barvy a dostupnost. Jednalo se o fenomén, který nemá doposud ve světě obdoby. Téměř každou domácnost zdobil výtvor z tohoto materiálu. Zvlášť oblíbeným dárkem byla láhev v háčkovaném kabátku, opatřeném očičkama a bambulkami – bezesporu velmi nenápadný a nápaditý kryt na alkohol ve tvaru zvířátek, nejčastěji pudlíka. Drhaly se závěsy na květináče, háčkovaly dečky, pestrobarevné polštáře, pletly potahy.

Domácí „kutění“ proniklo i do módy, zvláště neprodyšné, odolné svetry, které přežívají i do dnešní doby bez změny tvaru a barvy. Pantoflíčky a papučky i pro ty nejmenší, kazajky, téměř svěrací, vestičky, apartní kloboučky a mnoho dalších kreací se nacházelo v tehdejších šatnících. Nic nevadilo tomu, že vlákno silně elektrizuje, je na omak velmi nepříjemné a zapotit se v takovém svetříku je otázkou pár vteřin.

Úsilí inženýrů a chemiků se vyplatilo. Vytvořili vlákno, které je levné, odolné a nehoří. Této vlastnosti využili českoslovenští kreativci a začala téměř masová výroba dalších domácích artefaktů za pomoci svíčky a kovové trubičky. Muži i ženy při škvaření vlákna dýchali jedovaté výpary a lepili je na podkladovou látku. Vznikaly tak úchvatné obrazy, tapisérie a koberečky s nápaditými obrazci. V dětských pokojích převládala Maková panenka, Rumcajs s Mankou a Krteček, v ložnicích zamilované labutě a v obývacím pokojem vládly tapiserie s motivem zámku, města či květinové variace.

Předlohy byly velmi ceněné a sdílené celou obcí, takže z kreativity se zanedlouho stala uniformita. Z pionýrského tábora si každý odvážel úchvatnou chobotničku, jakou byste z vlny nevyrobili.

Vypadá to, že švédští designeři před nedávnem objevili kouzlo chemlonu, jelikož se v jejich nabídce začaly objevovat koberce vyrobené z materiálu nápadně podobnému našemu českému fenomenálnímu vynálezu.

Městská knihovna Mikulov se rozhodla připravit první z cyklu retro výstav. Prosíme všechny, kdo ještě mají v domácnosti artefakty vyrobené z chemlonu a chtěli by se podělit s veřejností, aby je přinesli do konce srpna do knihovny.

Prosíme o čisté exponáty, označené alespoň přibližným datem výroby a jménem zhotovovatele, pokud je známé, nebo historkou, která se k němu váže. Důležité je také jméno a adresa osoby, která výrobek pro výstavu zapůjčí, abychom věděli, kam jej vrátit v případě, že se sami čistě náhodou nepřihlásíte. Velmi oceníme také klubka chemlonu, pomůcky a pamětníky, kteří by v rámci podzimní výstavy udělali workshop pro ty, kteří se s tímto vláknem ještě nesetkali.

Ilona Salajková, foto: ilustrativní

chemlon