Místní organizace svazu důchodců ČR

Jak trávíme léto

  • Aktivně, v pohybu. Vycházku ke Křivému jezeru, kam není přístup povolen, jsme absolvovali koncem června pod odborným vedením RNDr. Matušky ze Správy CHKO Pálava. Terén značně neschůdný nezmizí dlouho z paměti. I když jsme se až k jezeru nedostali, hodně jsme se o něm dozvěděli (a také si posílili kondici).
  • Další den se naše pětičlenné družstvo zúčastnilo krajských sportovních her seniorů v Chudčicích. Absolutní vítězkou se stala Lída Sekaninová. I další členové výrazně přispěli k tomu, že jsme postoupili do celostátního kola ve Frýdku-Místku. Družstvo pilně trénuje a nedáme se zahanbit ani tam.
  • V červnu jsme si byli ještě před prázdninami zaplavat v Aqualandu, kam se vrátíme zase v říjnu.
  • Od 10. do 16. 7. jsme pobyli na rekondičním pobytu v Sezimově Ústí, o měsíc později týden na táboře v Šiklově mlýně (Tančírna SEN-SEN).
  • Od 11. do 18. září nás čeká chorvatské moře, ale ani tam nebude nouze o pohyb, vždyť to organizuje (stejně jako Šiklův mlýn) paní Sekaninová. Pro ty, kteří nepojedou, chystáme na 13. 9. termální lázně Veľký Meder.
  • Probíhaly a budou probíhat akce Naší univerzity třetího věku. 27. 6. jsme navštívili v rámci projektu Poznáváme obce regionu Kobylí a Vrbici. Pečlivě připravila paní Zdena Trojanová. Tentokrát jsme se neobraceli na obecní úřady, ale prováděli nás její známí a známí jejích známých, takže hovořili přímo k našim srdcím. V obou obcích jsou muzea plná folkloru Hanáckého Slovácka, v obou obcích zajímavé kostelíky, v obou obcích proslulé vinné sklepy (na Vrbici mají sedm pater), obě obce jsou krásně upravené a plné turistů.
  • 18. 7. se nám podařil husarský kousek – prohlídka interiérů židlochovického zámku, který spravují, stejně jako přilehlý park a oboru Lesů České republiky. Do r. 1918 patřil objekt Habsburkům (narodila se zde prababička současného španělského krále), od té doby je v majetku státu a slouží k reprezentaci. Byl oblíbeným letním sídlem TGM.
  • 3. 8. se uskutečnila třetí část projektu, prohlídka stropu na radnici v Hrušovanech n. J. V doprovodu, velmi zasvěceném, pana starosty jsme si prohlédli dílo Alfonse Muchy, bohužel v okolí jediné. Nedaleký Emin zámeček před léty vyhořel a Muchovy fresky při tom vzaly za své.

Několik organizačních pokynů k září

5. 9. v 15h vybíráme na Kurdějov a Boskovice (zájezdy se uskuteční v říjnu), případně ještě mohou opozdilci zaplatit za Brno (architektura + botanická zahrada) a divadlo (Splašené nůžky) a milovníci termálů za V. Meder.

Pokud jde o Neziderské jezero, uvažte individuálně pojištění. Dále si připravte do autobusu 2 eura, původních 12 eur se snížilo na 10, ale přece jen to mělo být 12. Vezměte si jídlo na celý den, posezení je zajištěno, ale bez občerstvení. Nápoje u řidiče.

Odjezdy: 21. 9. v 8.30 hod., 23. 9. v 17.30 hodin a 26. 9. v 6.00 hodin.

Dobromila Vlčková

 

kobyli kostel