Nové bydlení v Pálavské aleji

Před časem jsme vás informovali o výstavbě nových bytových domů v lokalitě naproti G-centru na ulici Republikánské obrany a také naproti koupališti, kde vzniká projekt SPEICHER 1826.

Dnes vám přinášíme rozhovor s Miroslavem Kvapilem ze stavební společnosti Moravostav Brno, a. s., která zahájila výstavbu II. etapy Pálavské aleje v bývalé lokalitě Kasárna.

První etapa, během níž v severovýchodním okraji Mikulova na ulici Bezručova vzniklo v bytových domech 72 bytů, se rozběhla už v roce 2008.

V červnu byla zahájena II. etapa Pálavské aleje, a to výstavba řadových i samostatných rodinných domů, dvojdomů a viladomů. V plánu je i vybudování plně vybavených apartmánů k pronájmu, domova pro seniory a dokonce řady vinných sklepů.

Průběžná výstavba podle slov Miroslava Kvapila, který má ve firmě na starosti reality a development, bude probíhat odděleně od již dokončených bytových domů.

O jak velké území se bude jednat a kolik zde bude domů?

„V blízkosti dvou již vystavěných bytových domů bude na ploše cca 2,4 ha postaveno padesát devět řadových rodinných domů a osm individuálních rodinných domů.“

O jaké typy domů půjde?

„V této etapě výstavby, která bude rozfázována do dílčích podetap, je záměr vybudovat inženýrské sítě s komunikacemi a postavit prvních dvanáct řadových rodinných domů ve dvou typových variantách (krajových B a středových A).

Domy jsou koncipovány pro čtyřčlenné rodiny. Navrženy jsou jako dvoupodlažní, s pobytovými místnostmi v přízemí a obývacím pokojem orientovaným do zahrady. Parcely o výměrách od 180 m2 až po 450 m2 jsou orientovány tak, aby nabízely dostatečný předprostor pro parkování a zároveň odpovídající zahradu orientovanou směrem od komunikace.

Domy A s dispozicí 4+kk a celkovou podlahovou plochou 100,4 m2 mají v přízemí obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem, komoru a WC, v patře pak dva pokoje, ložnici, koupelnu a šatnu.

Domy B mají dispozici 5+k a podlahovou  plochu 124,5 m2, v patře je navíc ještě pracovna a samostatné WC. Z ložnic obou typů domů je přístup na balkón orientovaný do zahrady, který kryje spodní terasu. Benefitem domů B je garáž s dalším parkovacím místem pod domem a přístup na zahradu i kolem objektu. 

Domy jsou nízkoenergetické, s vlastním klimatem, budou mít energetický štítek B.

Rodinné domy budou nabízeny k prodeji na klíč ve standardním vybavení. Možné bude koupit domy i bez interiérového vybavení, tj. bez podlahovin, interiérových dveří, obkladů, dlažeb a zařizovacích předmětů v koupelnách. Náročnějším klientům jsme připraveni nabídnout i výběr nadstandardních materiálů.  

V rámci II. etapy výstavby bude dále prodáváno i osm zasíťovaných stavebních pozemků o výměře od 550 m2 do 650 m2 pro individuální výstavbu samostatně stojících domů.“  

Kdy plánujete začít s výstavbou?

„V zastavovaném území byly v červnu započaty terénní práce na přípravě tohoto území. Již proběhla demolice dvou stávajících objektů, likvidace náletů, skrývka ornice a během měsíce července zahájíme výstavbu inženýrských sítí.“

Kdy by mohly stát první domy?

„Prvních 12 rodinných domů plánujeme postavit do konce tohoto roku, v lednu 2018 budou zkolaudovány.“

Jaká je vaše spolupráce s městem Mikulov, od něhož jste pozemky koupili?
„Spolupráce s městem Mikulov je a vždy byla na velice dobré úrovni a bezproblémová.

Pozemky v areálu kasáren jsme koupili v roce 2006, o dva roky později jsme zkolaudovali dva bytové domy, jež se během krátké doby plně obsadili a zájemců o pronájem bytů v těchto domech je stále tak velká, že zdaleka nemůžeme uspokojit všechny žadatele.“

Co bránilo rozběhnutí II. etapy a další výstavbě?

„V uvedeném území se nacházely pozemky ve vlastnictví Ministerstva obrany ČR, na které byla uplatněna církevní restituce. Po vleklých jednáních s církví a Ministerstvem obrany ČR se po dvou letech podařilo tyto pozemky odkoupit do vlastnictví společnosti Moravostav Brno.“

Prostor je to ale velký, co zde plánujete do budoucna?

„Nyní bude zastavěna jen část areálu. V dalších etapách projektu počítáme s výstavbou řadových i samostatných rodinných domů, dvojdomů, viladomů. V plánu je i vybudování apartmánů k pronájmu, jednáme o výstavbě domova pro seniory a další občanské vybavenosti.“

A kdy zahájíte samotný prodej domů a kam se mohou zájemci obracet o informace?

„Prodej domů zahájíme v září tohoto roku. Informace ale už nyní všem zájemcům podá paní Alice Vithová na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na čísle 607 553 994.

Osobní schůzku si mohou lidé domluvit v klientském centru v domě č. p. 1155/49, ul. Bezručova (byt č. 9), zatím každou středu a v jiné dny dle dohody. Schůzky jsou možné i v Brně, a to v sídle naší společnosti na adrese Maříkova 1899/1, Brno.“

js

pavlovskaalej