S vysokohorskou turistikou se dá začít v každém věku

Městská knihovna Mikulov pořádá v pátek 27. října od 18 hodin přednášku s cestovatelem Leošem Bařinou, který se ve svých čtyřiceti letech rozhodl zdolat nejvyšší vrcholy evropských států.

Jeho cestopisná přednáška o vysokohorské turistice nese i proto záměrně podtitul Začít se dá v každém věku. „Chci lidem říct, že i my z jihu, kde hory nejsou, se můžeme osmělit a zdolat i ty nejvyšší hory,“ říká Leoš Bařina, propagátor vysokohorské turistiky.

A jak se on sám před třemi lety k amatérské vysokohorské turistice dostal?  „Jednoho dne jsem se vzbudil a šel jsem na Lysou horu, na nejvyšší horu Beskyd,“ vzpomíná Bařina. O svých cestách a zdolaných vrcholech, mimo jiné Grossglockneru, Mont Blancu, Triglavu či Gerlachovském štítu, píše na internetu na stránkách www.horydoly.cz jako Leoš Bagošek Bařina.

Jeho splněným snem bylo zdolání nejvyššího vrcholu Evropy, hory Elbrus. Tato nejvyšší hora Kavkazu a Ruska s výškou 5 642 metrů nad mořem se nachází na rozhraní Asie a Evropy a podle některých názorů se právě nachází ještě v Evropě, což by z něho činilo nejvyšší evropskou horu. Leoš Bařina tento vrchol pokořil 7. 7. 2017 a více o něm píše také na www.treking.cz/treky/elbrus-splneny-sen.

A nejenom o tomto výstupu bude na přednášce v mikulovské knihovně mluvit. „Rád se podělím s veřejností o příběh obyčejného člověka, který začal lézt nejvyšší vrcholy Evropy, tak i o projekt, který má dlouhodobý časový horizont. Chci nadchnout i další lidi, předat jim své zkušenosti a možná se vytvoří i skupinka podobně nadšených milovníků hor, kteří budou vyrážet na vysokohorské túry přímo z Mikulova nebo z blízkého okolí,“ říká Leoš Bařina.

js

Mojehory