Na Svatém kopečku hořelo a hasičům pomáhal i vrtulník

V pátek 13. října na Svatém kopečku hořelo a hasiči museli povolat na pomoc policejní vrtulník. Požár byl před pátou hodinou odpolední lokalizován v těžko dostupném terénu, kam se běžná požární technika nemohla dostat, proto byla potřebná pomoc ze vzduchu. Oheň se šesti hasičský jednotkám, které k zásahu vyjížděly, podařilo zlikvidovat během dvou hodin. A proč na Svatém kopečku, botanicky velmi vzácném území, hořelo? Na to jsme se zeptali Jiřího Kmeta, vedoucího Správy CHKO Pálava. 

Vyjádření Správy CHKO Pálava k zásahu HZS na Svatém kopečku 

Správa CHKO Pálava dne 13. října 2017 organizačně zajišťovala na Svatém kopečku dobrovolnickou akci, při které byla na několika ohništích spálena organická hmota vzniklá při údržbě rezervace letos i v minulých letech. Pálení klestí je standardním způsobem likvidace hmoty především v místech, kde není možné kvůli špatné přístupnosti zajistit její jiné využití (např. štěpkování).
Pálení v prostoru za poslední kapličkou křížové cesty bylo po celou dobu pod kontrolou a bylo předem nahlášeno HZS. V odpoledních hodinách byla práce ukončena a dobrovolníci včetně pracovníka správy opustili lokalitu. Ohniště byla po ukončení práce shrabána a zajištěna ručním nářadím, v podvečer však došlo k mírnému zesílení větru a některá z ohnišť se oživila, což spatřil náhodný kolemjdoucí a informoval hasiče. Velitel zásahu rozhodl o nasazení techniky včetně vrtulníku, aby eliminoval potenciální riziko. Na lesním porostu ani na křovinách nedošlo k žádným škodám.

js

advent 233