Místní organizace svazu důchodců

Nejzajímavější akce Naší univerzity třetího věku v listopadu 2017

Byly to opravdové lahůdky, dozvídali jsme se věci, o nichž nikdo z nás neměl ani tušení. Asi se to dalo předvídat, protože účast byla velká, několik desítek nadšených posluchačů.

Tak jsme se od paní dr. Červené dozvěděli o výsledcích jejího pátrání v Dolních Dunajovicích a Moravské galerii. Nynější hotel Bílá růže (špatný překlad z němčiny – měl to být „bílý koníček“) býval šlechtickým zámečkem s nevšedními malovanými kazetovými stropy, které nový majitel poč. 20. stol. prodal do Moravské galerie. Tam byly ve spolupráci s vnučkou paní Červené MgA. Olgou Pluháčkovou po usilovném pátrání objeveny v depozitáři. Jsou oválného tvaru, v řezbářsky nádherných rámech a zobrazují výjevy z mytologie. Malby jsou poměrně zašlé (rámy velmi zachovalé) a nebyla by to vždy perfektní dr. Červená, kdyby nám nepromítla pro srovnání stejně motivovaná díla slavných malířů. (Na fotografiích jde o detaily původního stropu.)

duchodci01 duchodci02

Kromě tohoto unikátu jsme se dozvěděli o oprávněné domněnce, že tzv. Liščí díry nad D. Dunajovicemi byly úkryty Habánů před pronásledováním v 17. stol. Byli jsme první, kdo se tyto věci dozvěděli, Dunajovičtí budou mít o tomto přednášku až po nás!

Také setkání s panem univ. profesorem Josefem Roštínským bylo pro nás objevné. Jmenovaný působí 37 let na univerzitě v Japonsku poblíž Tokia, a protože zjistil, že se u nás o Japonsku velmi málo ví (např. neexistují překlady do češtiny, zatímco v Japonsku jsou překlady českých autorů běžně k dostání), byl iniciátorem založení katedry japanistiky na MU v Brně. V současné době střídá obě působiště. Kromě vyprávění o tom, jak se do Japonska dostal, nás seznámil se způsobem života, bydlení, práce, školství (stejná organizace jako u nás, ale zcela jiné postupy a výsledky vzdělávání), zdravotnictví, důchodovém zabezpečení aj. Těšíme se, že si ještě na nás někdy najde čas, protože zvídavé dotazy nebraly konce.

Výpis z plánu akcí na rok 2018

Byl zveřejněn na předvánočním posezení 28.11. V tomto čísle informujeme pouze o některých zájezdech – bez termínů, finanční a fyzické náročnosti. Vše se včas, dva měsíce před konáním, dozvíte. Stejně jako o dalších akcích.

Uvádím cílová místa jednodenních poznávacích zájezdů v abecedním pořádku: Bratislava, Jindřichův Hradec a Žirovnice, Kuks, Kroměříž, Lednice, Lešná, Litovel a Loštice (a Bouzov), Miroslav, Moravský Kras, Polička a Litomyšl, cesta rakouským Podyjím do Uherčic a Jemnice, Uherský Brod a Komňa (příp. Blatnice p. sv. Antoníčkem).

Lednové číslo přinese informace o přednáškách i jiných akcích „Naší univerzity třetího věku“. Jen je třeba zavčas upozornit, že úterý 2. 1. je příliš brzy po svátcích, takže výbor se sejde ve 14 hodin až 9. 1., obvyklý výběr na zájezdy bude až v únoru. Na 15. hodinu zveme všechny úsekové důvěrníky.

Protože toto je skoro poslední číslo r. 2017, děkuji všem pořádajícím a lektorům za mravenčí a náročnou práci, členům výboru a úsekovým důvěrníkům za totéž, aktivistům za iniciativu a elán a vám všem, pro které to rádi děláme, za zájem a účast. Po vánočním klidu nastoupíme plni sil a chuti do nového roku. Ať je šťastný a my zdraví.

Dobromila Vlčková