GSS Mikulov je školou, která má tradici, ale i budoucnost

Blíží se čas, kdy se děti musí rozhodnout, kam dál po základní škole nebo zda po páté třídě jít na osmileté gymnázium. Do konce února 2018 budou muset podat své přihlášky.

Jediná střední škola v našem městě – Gymnázium a střední odborná škola Mikulov při této příležitosti pořádá své pravidelné dny otevřených dveří. Ten první se konal v sobotu 9. prosince 2017 a další bude v sobotu 17. února 2018.

Mezi těmi, kdo se začátkem prosince přišel podívat na mikulovské gymnázium, byl i desetiletý Martin Šrubař z Dolních Dunajovic, kam chodí na základní školu. „Moc mě zajímá chemie, ale u nás na škole nemáme takové možnosti a vybavenou třídu na pokusy, tak i proto chci jít na gymnázium. Naučím se zde spoustu nových věcí a budu moci dělat i ty pokusy,“ říká mladý zájemce o studium a jeho rodiče ho v tom podporují. „Když ta šance tu je, tak mu to moc rádi umožníme. Myslím, že zkusit se má všechno. Samozřejmě bude záležet na tom, zda udělá přijímačky,“ doplňuje Martinova maminka.

Mezi spokojené a nadšené studenty, kteří gymnázium už navštěvují patří spolužáci Klára, Viktor, Vojta a Adéla z 2. A, kteří se během dne otevřených dveří starali o návštěvníky. Sami mají nejraději zeměpis, informatiku, angličtinu a tělocvik.

Zájem ze strany dětí i rodičů jak o studijní, tak o učební obory na škole byl podle statutární zástupkyně školy Hany Mikulíkové velký. „Těší nás to a věřím, že se s mnohými příští  školní rok na škole potkáme,“ říká.

Na výběr ve škole, která si zakládá na bohaté tradici a moderním přístupu, jsou jednak studijní obory – čtyřleté a osmileté gymnázium a obor hotelnictví –, tak učební obory, kde je kladen důraz na odbornou přípravu na budoucí povolání, a to tříleté obory strojní mechanik, kuchař-číšník, cukrář. Dále si mohou vybrat strojírenské práce, zednické práce, stravovací a ubytovací služby nebo pečovatelské služby. Škola nabízí i dvouletý obor ve formě praktické dvouleté školy, který je určen pro absolventy speciálních škol.

Škola prochází poslední roky vývojem a provází ji nemalé změny. Týká se to například sloučení gymnázia se středním odborným učilištěm, sestěhování do jedné budovy, resp. nedávné opuštění budovy na ulici Svobody, což podle Hany Mikulíkové bude šestisettisícovou úsporou pro školu, a peníze lze efektivně investovat jinde. Také někteří rodiče, děti a mikulovští občané nejsou spokojeni se současnou situací, včetně personálních změn, které školu provází.  

Osud školy není lhostejný ani vedení města Mikulova, které intenzivně jedná také se zřizovatelem školy, kterým je Jihomoravský kraj. Ten zástupce města přizval i do výběrové komise, která bude vybírat nového ředitele školy.

„Když se podaří najít rodičům, všem kantorům i vedení školy společnou řeč, tak má škola velkou naději být skvělá, protože její vybavení je na velmi vysoké úrovni a mikulovské gymnázium má i díky své dlouhodobé tradici své místo mezi středními školami v naší republice,“ říká místostarostka města Marie Leskovjanová.

GSS Mikulov se nyní podle ní nachází v bodě nula a vše bude záležet na tom, jak nové vedení školu a její rozvoj uchopí. „Město má maximální zájem školu udržet. Stěhuje se k nám spousta mladých rodin, o Mikulov je zájem, rozvíjí se a střední škola patří k důležitým rozvojovým prvkům. I proto s ní a novým vedením chceme úzce spolupracovat,“ doplňuje místostarostka. Studenti mikulovského gymnázia navíc patří tradičně k velmi úspěšným uchazečům na vysokých školách a daří se jim také v soutěžích.

Zachování školy a její úspěšný rozvoj si přeje i Jiří Kmet, který je členem školské rady, v níž zastupuje rodiče žáků. „Více než rok jsme se snažili poukázat na nedostatky a problémy, které nás jako rodiče trápí. Cílem rozhodně nebylo školu poškodit, jak je nám někdy podsouváno, ale dosáhnout zlepšení kvality vzdělávání našich dětí. Po počátečním vzájemném nepochopení jsme již nyní našli společnou řeč a v posledních měsících je ze strany školy patrná jasná snaha o zlepšení. Z vlastní zkušenosti vím, že na GSS stále působí řada kvalitních pedagogů, které je třeba podporovat a ocenit jejich práci. Zároveň je však nutné také přilákat nové perspektivní učitele. Právě sestavení dobrého týmu bude největším úkolem pro nového ředitele školy. Osobně vidím budoucnost pozitivně a myslím si, že přihlásit se na GSS je správná volba. Naše nejstarší dcera na škole studuje již třetím rokem a v únoru se na osmileté gymnázium bude hlásit i ta prostřední.“

js

14843 top foto1 1025u