Místní organizace svazu důchodců

V prosinci jsme ochutnali od všeho

Byly termály (Pasohlávky i Györ).

Byly dvě přednášky: našeho tradičního lektora Daniela Lyčky o cihelnách okresu Břeclav (Nejdek, Drnholec, Pohořelice, Mikulov, Vlasatice, Dolní Dunajovice, Velké Bílovice, Bulhary a Úvaly), které dobře fungovaly již před válkou, obnovily svou činnost po válce, ale vývojem politické situace byly rušeny a stávaly se z nich většinou objekty JZD. Pouze novosedelská cihelna je funkční dodnes. Kromě našich členek byla na přednášce řada hostí, převážně mužů nejen z Mikulova, ale i dalšího okolí, a sběratelů kolkovaných cihel. O knihu D. Lyčky byl velký zájem a zůstalo mu jen několik kusů.

Druhá přednáška byla velmi zvláštní. Poskytli jsme prostor organizaci, která má za cíl ochranu pralesa jak u nás na Valašsku, tak v Indonesii. Aktivisté zaujali svým nadšením a zápalem pro nevšední věc nejen několik našich členů, ale i početnou skupinu hostů. Podávalo se i občerstvení jako cizrnová pomazánka, mrkev, plátky jablek sypané skořicí apod.

Byla dílnička s paní Pavlou Porubskou, kde jsme po několika sezeních s přípravou dárků pro jubilanty, již podruhé chystaly s velkým nadšením hvězdy na výzdobu svých oken a plánovaly další akce. Zkusíme i jiné lektorky.

Byl zájezd do Kittenbergských zahrad v Schiltern, které již známe z léta a o něž byl velký zájem jako o adventní akci. Účastníci nejenže nebyli zklamáni, ale byli přímo nadšeni. I počasí bylo příznivé, atmosféra družná, zakoupené červené čepičky posloužily ještě jednou při zpívání koled na mikulovském náměstí.

Byl výlet na Rybniční zámeček, pro nás již tradiční, který láká procházkou zimní přírodou LVA a nadšením z neotřelých vánočních aranžmá studentů Mendelovy univerzity v Lednici.

Byla i vycházka, opět tradiční, novoroční, na Svatý kopeček, jejíž popularita roste. Po vánočním lenošení jsme jí zahájili aktivně nový rok 2018.

Samozřejmě jsme se zúčastňovali v nemalém počtu koncertů, vernisáží, výstav a dalších akcí „vánočního Mikulova“.

Stručný výčet plánovaných aktivit roku 2018, který byl zveřejněn na předvánočním posezení

S poznávacími zájezdy jste byli seznámeni již v minulém Zpravodaji.

Nadále budou každý měsíc pořádány zájezdy do termálů jak v Pasohlávkách, tak v zahraničí (Vel. Meder, Mošoň, Dunajská Streda, Györ).

Jsou plánována tři divadelní představení v Brně. První z nich, činohra Želary, již na pondělí 26. března. Přihlášky a placení 6. února. Nezapomeňte, že rozhodující je pořadí přihlášených, nikoliv věk, jak jsme spíše žertem uvedli v kině při posezení. Totéž platí i pro zájezd na Bouzov, do Litovle a Loštic, jenž bude ve středu 21. 3.

Co letos nebude, jsou pobytové zájezdy tuzemské i zahraniční, s výjimkou Teplic. Ty se platí 9. 1.

O akcích „ Naší univerzity třetího věku“ a sportovních aktivitách zase v příštím čísle.

Dobromila Vlčková

duchodci