Prosinec v G-centru

Prosinec v G-centru

Poslední měsíc kalendářního roku patří k období, které prožívá každý po svém, je to čas rozjímání a bilancování a s ohledem na advent a oslavu Vánoc, je také tradičně spjat s kulturně společenskými vystoupeními a společnými setkáními v domově.

U nás vrcholily přípravy na jedno z nekrásnějších období roku, vytvářeli jsme tematické dekorace a pekli vánoční cukroví. 

Každou adventní neděli, tedy 3., 10., 17. a 24. prosince, byla zapálena vždy jedna nová svíčka, a to na vlastnoručně vyrobených věncích, které zdobily společné prostory a klienti si tak připomínali odpočítání každého uplynulého týdne adventu.

Před svátkem Mikuláše 5. prosince jsme v domově přivítali pěvecký sbor „Studánka“ z Březí. Zpěvačky zazpívaly koledy a seniorům udělaly radost. Podle zvyklosti v předvečer Mikuláše navštívilo nás nesourodé trio, a to jmenovaného s andělem a čertem, respektive čerticí. Nepřišli však strašit a děsit, nýbrž potěšit a připomenout tradici, která je v naší zemi zakořeněna hodně dlouho. Každý klient dostal malý dárek a s úsměvem dal vzpomenout dobám dříve minulým.

V sobotu 9. prosince jsme měli po roce možnost poslechnout krásné písně v podání cimbálové muziky Kasanica. Téměř profesionální hudebníci u nás udělali radost již poosmé, známými písněmi vyvolali úsměvy, ale také slzičky na tvářích některých z přítomných seniorek. Děkujeme a vážíme si přízně, kterou nám Kasanica pravidelně každý rok přináší potěšení!

Hned v úterý 12. prosince k nám opět po roce zavítalo mužské pěvecké těleso bTET, zpěváci, kteří zazpívali spoustu krásných písní a koled, samozřejmě v doprovodu hudebních nástrojů. Nejedno oko nezůstalo suché, a kdo znal, zpíval a radoval se z momentální chvíle. Děkujeme zpěvákům a budeme se těšit opět za rok!

Ve čtvrtek 14. prosince byl pomyslnou tečkou zakončen kulturní život v domově v období adventního času: navštívily nás děti z mateřské školky Sluníčko se svým milým vánočním pásmem, zazpívaly, zarecitovaly a zatančily všem přítomným seniorům.

Děkujeme a rádi malé Mikuláše a andílky u nás uvidíme i v příštím roce!  

V pondělí 18. prosince byla uspořádána vánoční besídka pro obyvatele v DPS Pod Strání. Skupinka dětí z nedaleké mateřské školky předvedla krásné pásmo říkanek a tanečků, což bylo přítomnými diváky oceněno potleskem. Ve druhé části kulturního odpoledne vystoupily zpěvačky z řad nájemnic domu a zazpívaly ze svého repertoáru převážně koledy.    

Adventní návštěva dobrovolnice Darji proběhla v úterý 19. prosince. Téma bylo ryze vánoční, povídalo a diskutovalo se o betlému.

Děkujeme paní Darji za celoroční přízeň a těšíme se na návštěvy v následujícím roce!

Pomyslný vrchol období adventu přišel ve čtvrtek 21. prosince, kdy byla připravena tradiční společná „štědrovečerní večeře“ s dárky pro klienty. V podvečer jsme zasedli ke slavnostně prostřené tabuli, mezi námi přivítali vzácného hosta, a to probošta mikulovské kapituly pana Pavla Pacnera. Po proslovu ředitele se slova ujal právě pan probošt, který připomněl prapůvod oslavy Vánoc a před podáním večeře se s přítomnými za všechny pomodlil. Servírováno bylo tradiční menu, rybí polévka, rybí filé a bramborový salát. K pití se podávalo víno z vinařství Marcinčák. Po večeři jsme poseděli a pochutnali si na vánočním cukroví vlastní výroby.

Na závěr příjemného večera každý senior dostal dárkovou tašku s obsahem, který sponzorovali společnosti: Dentimed, Depend, Hartmann-Rico, Tena, lékárna U Lva Mikulov a Nadace paní Ivany Zemanové. Všem upřímně děkujeme! Dále děkujeme společnosti Allmark za přípravu výborného slavnostního menu a dodání vína na štědrovečerní tabuli.

Poslední společnou akcí v roce 2017 byl v pátek 29. prosince společný přípitek na nový rok. Paní vrchní popřála seniorům v jídelně hlavně zdraví a spokojený život v domově a všichni si „přiťukli“ sektem na pohodový nový rok 2018.

Děkujeme našim smluvním partnerům a dodavatelům za spolupráci v roce 2017 a těšíme se na spolupráci v roce 2018. Našim klientům, jejich rodinným příslušníkům a zaměstnancům přejeme úspěšný rok 2018.

Více z našeho života se dozvíte na webových stránkách: www.gcentrummikulov.cz, část: Aktuality z našeho života.

Pavel Rous

g centrum

Mikuláš anděl a čert v domově

 

Před silvestrovské přiťuknutí