Zahrádkářské kolonie v okolí Mikulova z pohledu ochrany přírody

V okolí Mikulova se nachází tři zahrádkářské kolonie, které jsou neodmyslitelnou součástí rekreačního a hospodářského zázemí místních obyvatel. Po určitém poklesu zájmu o využívání zahrad v minulých letech, začala v poslední době opět stoupat popularita pěstování vlastních produktů a aktivního pobytu v přírodě. Zahrádkářské kolonie však nejsou významné pouze z výše uvedeného hlediska, ale jsou také velmi důležitým prostorem z pohledu ochrany přírody. Citlivě obhospodařované zahrady totiž hostí řadu organismů, které nemají v okolní intenzivně obhospodařované zemědělské krajině podmínky pro svou existenci. Zahrady poskytují útočiště například zpěvným ptákům či šplhavcům (nejčastěji strakapoudům), ještěrkám, drobným savcům a v neposlední řadě také nepřebernému množství druhů hmyzu. Rozumným využíváním zahrad, založeným na respektování pravidel a zachováním jejich současného charakteru, může každý majitel přispět k ochraně přírodního bohatství, které nás obklopuje. Proto si dovolíme zrekapitulovat pravidla využívání a rozvoje zahrádkářských kolonií tak, jak jsou určena platným územním plánem města Mikulov.

Ze tří kolonií – „Turold“, „Mušlov“ a „Za kasárnami“ – jsou pouze v případě posledně jmenované kolonie územním rozhodnutím stanoveny podmínky pro umisťování zahradních chatek a další infrastruktury. V území zahrádkářské kolonie „Za kasárnami“ tedy lze umisťovat stavby s půdorysem maximálně do 25 m2, které jsou v souladu s katalogem typů staveb, který zpracoval Ing. arch. Petr Ryšavý (k dispozici na SÚ MěÚ Mikulov nebo na SCHKO Pálava). To znamená, že pokud žadatel požádá o umístění stavby, která je v souladu s těmito podmínkami, pak je Správou CHKO automaticky vydáno souhlasné závazné stanovisko.

Zbývající dvě kolonie („Turold“ a „Mušlov“) nemají na rozdíl od kolonie „Za kasárnami“ v územním rozhodnutí stanoveny podmínky pro umisťování zahradních chatek vůbec, proto v těchto územích každý investiční záměr podléhá individuálnímu posouzení.

Co znamená individuální posouzení? U předloženého návrhu se posuzuje například zařazení pozemku do příslušné zóny odstupňované ochrany přírody, to znamená, že se posuzuje, jak kvalitní je lokalita z pohledu ochrany přírody (je-li území součástí významného biotopu, jsou-li v lokalitě přítomny zvláště chráněné druhy atd.). Posuzuje se také velikost stavby, způsob zastřešení (tvar střechy, sklon střešních rovin, použitá střešní krytina), požadovaný rozsah technické a dopravní infrastruktury atd.

Z hlediska ochrany přírody a krajiny je žádoucí zachovat kolem města Mikulov plochy s drobnou parcelací s jejich příznivým krajinotvorným charakterem. Je potřebné současně zachovat i způsob užívání pozemků v zahrádkářských koloniích v katastru města Mikulov. Považujeme proto za důležité na závěr upozornit na fakt, že i právě projednávaný územní plán města Mikulov definuje plochy zahrádkářských kolonií jako území, v němž bude i nadále umisťování a výstavba objektů podléhat posouzení zejména podle jeho charakteru a podmínek pro tyto plochy určených územním plánem. V případě zájmu o bližší informace je možné Váš záměr předem konzultovat na Správě CHKO Pálava (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Jiří Kmet a Květoslava Körberová, Správa CHKO Pálava

saturnia pyri DSC 8062

V zahrádkářských koloniích kolem Mikulova se vyskytuje také martináč hrušňový (Saturnia pyri) – největší středoevropský noční motýl, jehož housenky žijí hlavně na ovocných stromech (foto: Jiří Kmet)