Japoncům chutná vinné pivo z mikulovského pivovaru

Po vstupu na korejský trh zamířila moravská vína pod společnou značkou Wine of Czech do Japonska. Sdružení vinařů se zde zúčastnilo největšího potravinářského veletrhu východní polokoule Foodex v Tokiu. Veletrh je určen pouze obchodníkům a za čtyři dny jej navštívilo sedmdesát dva tisíc hostů. Velká účast byla znát i u stánku České republiky, kde jsme prezentovali naši nabídku vín a mikulovského piva.

Japonský trh je jiný než ten korejský.

Zatímco Korejci víno teprve objevují a zákazníci jsou výrazně orientovaní na cenu, tak Japonci znají a pijí vína z celého světa a hledají nové produkty, kterými by obohatili své vinotéky. Proto jsme zde vsadili na moravská vína vyšších produktových řad. Zájem byl zejména o místní tradiční odrůdy jako je Ryzlink vlašský nebo Moravský muškát. Sázkou na jistotu potom byla Pálava jako originální moravská odrůda. Co však zcela učarovalo, bylo mikulovské pivo Resurrection vyrobené v kombinaci s hrozny usušenými podobně jako pro výrobu slámového vína.

Novinka letošního roku z pivovaru Wild Creatures měla na japonském veletrhu světovou premiéru a stala se tahákem naší expozice. Nad kombinací chutí chmele a usušených muškátových rozinek Japonci užasle kroutili hlavami a vraceli se několikrát, aby svůj objev nechali ochutnat přátelům. Pivo je velmi robustní, chuťově intenzivní, což mají Japonci rádi a vzdáleně připomíná Tokajské, kterým je volně inspirované.

V pivovaru Wild Creatures říkají, že pivo není jen ležák.

Jitka Ilčíková, spolumajitelka rodinného pivovaru: Na taková ta „jiná piva“ se zaměřujeme už dlouho. Spontánní kvašení, které u výroby používáme, není náš vynález. Je to velmi stará metoda. Vlastně jedna z nejstarších vůbec. Pivo ležákového typu, založené na spodním kvašení, se objevilo až v 19. století. Spontánně kvašeným pivům se nejčastěji říká lambic, i když by se tak měla označovat jen ta vyrobená v Belgii. Zrají v dřevěných sudech a chutí se blíží vínu. Jsou neuvěřitelně chuťově pestrá a krásně se kombinují s ovocem. Právě ten vinný charakter nás nejvíc zaujal a přivedl k prvním pokusům a omylům, kterými jsme si prošli během několika posledních let. O náročnosti výroby takového piva svědčí i fakt, že v Čechách jsme jediní s takovou produkcí.

Při výrobě využíváme ideálních podmínek daných vinařským regionem. Vedle specifické mikroflóry jsou to samozřejmě i hrozny z našich vlastních vinohradů. Sládek Libor Ilčík je nejenom zkušený pivovarník, ale také vinař a vinařský technolog. Právě kombinace zkušeností z obou oborů je klíčová. A to už byl jen krůček k pivu s vínem. Vzhledem k tomu, že jsme si slámové hrozny pro novinku Resurrection sami připravovali, je to rozhodně nejnáročnější počin, do kterého jsme se kdy pustili.

Michal Solařík, www.wineofszch.cz

japonsko