Mikulovská tančírna ukončila kurz bachatou

Mnozí z nás si pod slovem bachata představili jídlo, ale bylo nám vysvětleno, že se jedná o sexy tanec, jehož rytmu jsme se rádi oddali.

Taneční kurzy probíhaly pod záštitou Mikulovské rozvojové v Kinoklubu s malou přestávkou od října loňského roku. Naše lektorka, trenérka, choreografka a tanečnice Lada Kománková z nás dostala nemožné. V prvním běhu jsme nacvičili, některé páry zdokonalily, klasiku – waltz, tango, valčík, slowfox, quickstep i polku. Mnozí z nás museli hodně dlouho lovit v paměti, aby oprášili většinou chabé dovednosti ze školních tanečních, někteří nic nevylovili.

V lednu však nastoupila “Trenča“ Lada s výukou samby, složitějších kreací v cha-che a jive, snažila se nás naučit rumbu a mambo i country tanec. Díky trpělivosti (i po mnoha nezdarech naučit nás určité prvky, nám vše s úsměvem opakovala), pozitivnímu přístupu (nevzdala to, i když jsme si nemohli vzpomenout na kroky), trpělivosti (neřvala po nás, když jsme nedodržovali rytmus ani při počítání) a taktu (neodsoudila nás, když jsme tančili jak medvědi na žhavém uhlí) jsme dospěli k určitému sebevědomí v tanci. Posílili jsme partnerské vztahy a to nebylo vždy jednoduché, když vám partner šestkrát za dvě minuty šlápne na střevíček. Společně si užili hudby, tance a pohybu a seznámili se s lidmi, které bychom při běžném pracovním a rodinném životě nepotkali.

Takže když uvidíte na parketu pár, který se dohaduje, co to hrají, počítá kroky a dělá nezvyklé kreace, zcela určitě jsme to my, účastníci kurzu, kteří chtějí aplikovat naučené prvky z tanečních. Ale praxe dělá mistry. My to vypilujeme k dokonalosti.

Lada Kománková se věnuje tanci již 37 let, byla žačkou Jarky Calábkové, která dovedla TKO Ostrava k nejvyšším metám a byla v tanečním světě významnou osobností. Lada účinkovala v pořadu Bailando – Tančím pro Tebe 2007, kde tančila s Richardem Tesaříkem. Na kontě má téměř stovku choreografií pro týmy, ať už pro děti, juniory, dospělé či seniory. Momentálně vede seniorskou taneční skupinu JUST MACHINES, kteří jsou několikanásobní mistři ČR a Moravy v show dance.

Bylo pro nás ctí, že se nám taková celebrita věnovala.

Ilona Salajková, foto: archiv Lada Kománková

tancirna jaro