Na výstavě si budete moci pohladit třímetrovou krajtu nebo krokodýla Bohouška

Milovníci plazů a pavouků si brzo přijdou na své. Do Mikulova totiž míří zajímavá výstava terarijních zvířat a kaktusů. Od 1. června bude k vidění v chovatelské hale u amfiteátru.

Chovatel a odborník na terarijní faunu Karel Zavadil z Veselí nad Moravou se svému koníčku věnuje už třicet let a mnozí si budou jeho ojedinělou výstavu pamatovat z areálu lednického zámku, kde několik let vystavoval.

Nyní se po dohodě s městem Mikulov a mikulovskými chovateli rozhodl uspořádat sezonní výstavu v Mikulově. „Pevně věřím, že si výstava své příznivce najde a rozšíří tak nabídku turistických atraktivit nejenom pro návštěvníky, ale i místní,“ říká starosta města Rostislav Koštial.

Výstava je podle Karla Zavadila, který na ní osobně nabízí i poradenskou činnost pro chovatele i začínající nadšence, určena hlavně rodinám s dětmi. Ve sto dvaceti akváriích budou k vidění ještěři, hadi, pavouci, štíři, želvy, hlodavci, ale i kaktusy. „Těšit se můžete i na chameleona, hroznýše a žabičky a chřestýše venezuelského se čtyřmi mláďaty,“ zve s nadšením Karel Zavadil.

Svému koníčku, který se postupně stal i jeho živobytím, propadl na střední škole, kdy přišel poprvé do kontaktu s plazy. A jak sám říká, je to láska na celý život. K jeho nejoblíbenějším patří šedesáticentimetrový kajman Bohoušek nebo kobra Boženka. Ti budou samozřejmě i na mikulovské výstavě. „Největší odvážlivci se taky s Bohouškem nebo třímetrovou krajtou rádi fotí,“ říká Karel Zavadil. Pro návštěvníky připravuje i show s přednáškami.

Otevřeno bude každý den od 9 do 17 hodin. Výstava začíná v pátek 1. června a potrvá do 30. září.

Jitka Sobotková

vystava terarium