Poznávací zájezd k sousedům 

Ve středu 16. května jsme navštívili hlavní město Slovenské republiky, Bratislavu, která se rozkládá na obou březích Dunaje. Nejprve jsme začali komentovanou prohlídkou Bratislavského hradu se čtyřmi věžemi. Hrad byl vybudován v gotickém slohu, po té co vyhořel, dostal barokní podobu. Dnes jeho část slouží Slovenské národní radě, kaple je využívána pro koncertní účely.

Dále jsme pokračovali do historického jádra města – obdivovali jsme Michalskou bránu a věž, Primaciálny palác (sídlo primátora), stejně jako řadu pěkně opravených domů bývalých uherských rodů. Řada z nás znala Bratislavu z dřívějších školních výletů, takže jsme měli možnost posoudit a porovnat, jak město a jeho významné památky „prokoukly“.

K nejznámějším církevním stavbám patří katedrála sv. Martina, kde je uložena kopie korunovační koruny a k vidění nepřehlédnutelné sousoší sv. Martina, zobrazující světce na vzpínajícím se koni, jak se chce se žebrákem rozdělit o svůj plášť.

Odpolední program byl věnován návštěvě hradu Devín, kam jsme se dopravili po Dunaji lodí „Žilina“. Hrad se tyčí jako orlí hnízdo na kolmé vápencové skále nad dvoubarevným soutokem řek Moravy a Dunaje. Pohled z nejvýše položené citadely je překrásný, stejně jako současná podoba hradu, která vyvstala po mnohaleté rekonstrukci. Byl to silný zážitek, umocněný slunečným počasím. Pro mnohé se tato lokalita stala tipem na rodinný výlet.

Chtěla bych tímto poděkovat jménem všech členů ZO Senioři ČR, Mikulov, kteří se zájezdu zúčastnili, paní Jitce Švecové za výbornou přípravu a vzornou organizaci zájezdu.

Květa Budínová

bratislva01

bratislva02