Česká režisérka, rodačka z Klentnice, učí děti v Londýně

Česká režisérka dětských animovaných filmů Dora Martínková, rodačka z Klentnice u Mikulova, vede v Londýně už deset let kroužky animovaného filmu. Spolupracuje jak se základními a mateřskými školami, tak vede pravidelně soukromé hodiny a další individuální projekty. Za deset let tak vytvořila víc než šedesát krátkých animovaných filmů.

A právě letos Národní galerie v Londýně vybrala už podruhé na výstavu ve svých prostorách její animovaný film, který připravila s kolektivem dětí z Maple Walk School v severozápadním Londýně.

Film Penelopa byl stejně jako další soutěžní práce inspirován obrazem ze sbírek Národní galerie s názvem „Penelopa a její ctitelé“ italského renesančního malíře Pintoricchia (kolem roku 1509).

„Potěšilo mě, že naše týmová práce, při které jsme s dětmi vymysleli příběh inspirovaný obrazem ze sbírky NG, nakreslili, ozvučili dětskými hlasy a vytvořili sedmiminutový animovaný film, získal takové veřejné uznání. V prostorách Národní galerie je jako součást kolekce prací z dalších škol z celé Velké Británie. Uspět v takové konkurenci není snadné. A je to ocenění práce a soustředění dětí, ale také pomoci, kterou nám poskytuje škola a rodiče,“ uvedla Dora Martínková. Na svou rodnou Klentnici stále ráda vzpomíná, i když už od roku 2014 žije trvale v Anglii.   

„K Mikulovsku mám stále nostalgický vztah. Pálava je mé dětství. Tam jsem lezla po skalách, sbírala na zahradě jahody, jezdila okolo na kole. V Klentnici mám stále své rodiče a příbuzné,“ říká šestačtyřicetiletá režisérka.


Animovaný film Penelopa je promítan na výstavě Take One Picture v Národní galerii v Londýně v Sunley Room do neděle 12. srpna 2018. Tak, když budete mít letní cestu do Londýna, zajděte se podívat.

Jitka Sobotková, foto: archiv Dora Martínková

Dora Martinkova1

Dora Martinkova Londyn01

11 lotus 01