Krátké zprávy z Mikulova

  • Mikulovští strážníci zachránili život muži, který zkolaboval odpoledne v neděli 20. května v parku na ulici Svobody. „Zúročili svoje zkušenosti z výcviku a externí defibrilátor tak poprvé za tři roky úspěšně pomohl při vážném zákroku,“ řekl velitel Městské policie Mikulov Jiří Hamerník. Pomocí externího defibrilátoru (AED) strážníci oživovali staršího muž, který zkolaboval na ulici. Na vše Městskou policii upozornili turisté a do čtyř minut byla na místě hlídka, která ihned začala muže se srdeční zástavou oživovat. „Po osmi výbojích a sedmadvaceti minutách se ho podařilo úspěšně resuscitovat a poté byl odvezen na ARO do břeclavské nemocnice,“ dodal Jiří Hamerník.
  • Mikulovská radnice dostane nový kabát. Od poloviny května probíhá výměna předních oken, které se repasují a do podzimu získá radnice i novou fasádu.
  • POZOR ZMĚNA! Registr vozidel a řidičů je přestěhován na Městském úřadě Mikulov do přízemí (bývalý taneční sál). „Je to tu větší, prostornější a super, že nemusíme do schodů,“ shodují se lidé, kteří si přichází vyřídit potřebné doklady. Technik zůstává nadále ve 3. patře (výtahem do 5, dveře č. 305).
  • Městský park u hřbitova zdobí nově lípa srdčitá, náš národní strom. Mikulov se tak připojil k osmdesáti pěti městům, v nichž bude letos vysazen Strom pro Olgu Havlovou u příležitosti jejích nedožitých narozenin. „Přeji Mikulovu, aby se tu lidé zastavovali, odpočinuli si a zavzpomínali na tuto významnou ženu a osobnost a její myšlenky a morální hodnoty. Paní Olga nikdy nezalhala a byla spravedlivá,“ řekla MUDr. Milada Černá z Výboru Dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, s níž město Mikulov strom v parku vysadilo. V současné době probíhá revitalizace parku a u stromu se počítá také s lavičkami pro odpočinek.
  • Město Mikulov v současné době zpracovává dokument Plán rozvoje sportu města Mikulov. Veřejné pracovní jednání nad návrhem koncepce rozvoje sportu v našem městě proběhlo 16. května. Součástí dokumentu jsou také výsledky, které vyplynuly z dubnového veřejného dotazníkového šetření mezi obyvateli Mikulova, který jsme publikovali také ve Zpravodaji. Do toho šetření se zapojilo pouze 139 respondentů. S návrhem dokumentu se můžete seznámit na webových stránkách města. Mikulovští zastupitelé by ho měli schvalovat na svém příštím zasedání.
  • Čtyřicítka žáků a studentů mikulovských škol, kteří se v dubnu účastnili vědomostní a výtvarné soutěže k 73. výročí osvobození Mikulova, si v úterý 15. května užili svou odměnu a navštívili výcvikové centrum Armády ČR ve Vyškově. „Byl to jedinečný zážitek,“ znělo po tříhodinové exkurzi, kdy si mohli vyzkoušet mj. trenažéry, sednout si do vojenského letadla, dozvědět se spoustu informací i odpovědí na své zvídavé otázky. Akci pro děti pořádalo město Mikulov. „Jsem opravdu moc ráda, že jsme se touto hlavní cenou, kterou jsme se rozhodli věnovat všem pětačtyřiceti dětem, trefili do černého,“ řekla místostarostka města Marie Leskovjanová, která byla hlavní garantkou celého projektu k výročí osvobození Mikulova.

Jitka Sobotková

059