Senioři České republiky, z. s., základní organizace 

Prázdninová všehochuť

Především návrat k červnovým akcím, o nichž jsme se ještě nezmiňovali:

Akce Naší univerzity 3. věku převažovaly. Uzavřeli jsme besedou jarní kolo 100JENTAK (pokračujeme 3. 9. a počítáme s bohatou návštěvou i příspěvky k projektu 100. výročí republiky).

Do projektu přispěla dr. Červená prezentací „Malíři 28. října“, která se setkala s velkým zájmem (pokračováním budou „Avantgardní malíři 1. republiky“ na podzim), obvyklým u této renomované lektorky.

V rámci projektu Poznáváme obce regionu jsme uskutečnili výlet, již poněkolikáté, do Klentnice. Navštívili jsme kostel sv. Jiří, pobesedovali s paní starostkou na obecním úřadě a pak následovala turistika: výstup na Sirotčí hrádek a posléze na Stolovou horu. Organizačně zajistila paní Vlasta Slačíková, velmi podrobné průvodní slovo měla paní Marcela Sasínková, od níž jsme získali spoustu nových historických poznatků. Mezitím pro nás ve svém stánku připravila paní Eva Janásová bohaté občerstvení. Všem třem našim členkám jsme velice vděčni za péči a přírodě za příznivé počasí.

To si s námi zahrálo hned další den při prohlídce zámeckých zahrad s paní arch. Drochytkovou. Černé mraky a pár kapek deště odradily některé účastníky, ale i tak byla účast veliká a nemenší zájem, především o květiny. Končili jsme za slunného počasí s perspektivou jarní praxe, kde p. architektka uplatní kromě svých bohatých znalostí také své pedagogické zkušenosti z výuky na Mendelu v Lednici.

Tím se dostáváme k zájezdům, protože ten první byl právě do lednických zahrad a mohli jsme s velkým nadšením posoudit výsledky práce vysokoškolských studentů a jejich pedagogů. Nádhera Akademických zahrad s komentovanou prohlídkou nasytila duši a unavila tělo. Nabrali jsme sil v univerzitní menze a flexibilně uzpůsobený odpolední program byl zaměřen na zámek a jeho park. Vše zajišťoval p. Ing. Havel, který se po výzvě na členské schůzi přihlásil do kolektivu organizátorů i s plánem na r. 2019. Kdo další rozšíří řady organizátorů a bude také tak obětavý?

Také druhý zájezd do Miroslavi měl organizátorku, která to dělala poprvé a dobře!, paní Vlastu Hájkovou. Několik let vedla naše cvičení žen a ujala se i organizace květnové vycházky. Je známa svým perfekcionismem a nezklamala ani tentokrát. Na pomoc si povolala naši bývalou kolegyni a pro některé bývalou učitelku Zdenu Konečnou. V Miroslavi bylo překvapení za překvapením. Prakticky neznámý zámek odhalil svá tajemství puzzlů, lega a především architektury. Dosti překvapivé bylo, že zámek je v péči obce. Židovským hřbitovem nás provedla nadšená a obětavá paní Lia Ryšavá, která stála a stojí u zvedání této památky z trosek. Odpoledne jsme zajeli ještě do Bohutic, někteří si osvěžit, jiní poznat originální sochy křížové cesty a lurdské jeskyně, které připomínají tamního prvorepublikového kněze P. Práška.

V rámci projektu Poznáváme obce regionu jsme na výletě navštívili úpravnu vody v Nových Mlýnech (to není voda z přehrady, ale ze studní v lukách a při úpravě se používá jen písek a vzduch s minimem chemikálií) a obec Zaječí, kde nás přijala sympatická paní starostka na obecním úřadě, prohlédli jsme si velice zajímavý kostel z 15. stol. se secesní úpravou z r. 1913 a od kapličky přehlédli veliký kus jižní Moravy. V Nových Mlýnech jsme u památníku zavzpomínali tragédie rakvických dětí. Akci perfektně připravily P. Porubská a dvě nové členky ze Zaječí – paní Černá a Pavlicová.

Ještě musíme vzpomenout dvou rekreačních akcí, a to návštěvy Aqualandu v Pasohlávkách a termálů ve Veľkém Mederu. Obojí v tradiční organizaci Jitky Švecové.

Na mezinárodních sportovních hrách seniorů v Praze reprezentovaly JMK naše členky Ludmila Sekaninová a Alena Moravanská.

A to vše je bilance necelých čtyř týdnů. Opravdu nemáme pocit nudy.

Důležitá upozornění

Jistě máte pečlivě schované minulé číslo Zpravodaje se všemi termíny akcí až do počátku září. Jistě sledujete vývěsku. Ale chybičky se vloudily. Vycházka Po stopách novokřtěnců není 27. 7., ale 25. 7. Zájezd do Poličky a Litomyšle není 28. 8., nýbrž 29. 8.

Připomínáme, že v úterý 7. 8. se bude ve 14 hodin vybírat na zájezdy Moravský kras (odhlásilo se několik účastníků, takže jsou ještě volná místa) a Jindřichův Hradec. Po schůzi výboru (v 15 hodin) bude následovat v 16.30 schůzka účastníků zájezdu do Albánie s p. Jitkou Švecovou.

Dobromila Vlčková

seniori CR