Přípravný ročník v Mikulově

Již předčasem jsme informovali o výhodách přípravného ročníku základní školy.

Hlavním smyslem je připravit na vstup do první třídy děti se sociálním nebo jazykovým znevýhodněním, se sníženou koncentrací pozornosti, s grafomotorickými obtížemi, s vadami řeči, se sníženou koordinací pohybu a s jiným znevýhodněním.

Ke zřízení přípravné třídy nás vedou zkušenosti, které máme z fungování přípravných tříd, které byly dříve v Mikulově zřizovány a které byly pod ZŠ a poté přešly pod MŠ.

Přípravná třída bude zřízena pro školní rok 2016/2017 při Základní škole Mikulov, Valtická 3, příspěvková organizace na budově Valtická 3.

Tuto třídu povede paní učitelka, která má dlouholeté zkušenosti s vedením první třídy i přímo přípravného ročníku. Přípravná třída zajistí plynulý přechod do základní školy bez nutnosti opakování posledního ročníku mateřské školy. U dětí s odkladem zvýší šance na úspěch.

Činnost pedagoga v přípravné třídě je zaměřena na systematickou přípravu dětí na zahájení vzdělávání v základní škole. Cílem je vybavit dítě odpovídajícími dovednostmi a návyky (rozvoj řečových dovedností, samostatnosti, sociálních dovedností apod.).

Vzdělávací program je upraven takovým způsobem, aby umožnil snadnější následující začlenění do vyučovacího procesu v první třídě, čímž se v důsledku předchází budoucím školním neúspěchům. Právě školní neúspěch může v řadě případů negativně ovlivnit další vývoj dítěte.

Organizace výuky se liší od mateřské školy.

Hlavní předností přípravné třídy je menší počet stejně starých žáků (11–15), který umožňuje užší kontakt se základní školou a individuální přístup pedagoga, což může být pro určité procento dětí s odkladem zahájení povinné školní docházky jedinou možností, jak docílit toho, aby odklad splnil svůj účel.

Na konci školního roku získá každé dítě stručné slovní hodnocení, ze kterého je zřejmé, s jakým výsledkem přípravnou třídu absolvovalo.

V případě zájmu a jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte na e-mailové drese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a na telefonních číslech 774 481 083 nebo 774 448 102.

Hana Míčková