Anatomický ústav a ZOO Brno

Dne 28. 6. se třídy septima a 3. A zúčastnily exkurze do Anatomického muzea Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a brněnské ZOO za doprovodu slečen Večeřové a Dědákové.

Prvně jsme se podívali do Anatomického muzea, kde jsme strávili hodinu pozorováním a sledováním jednotlivých lidských kostí, částí těla, orgánů, ale i netradičních pozoruhodností lidského těla, jako byla embrya, kostry nenarozených dětí v různém časovém stáří nebo děti v děloze, taktéž v různém stáří. Dále jsme mohli pozorovat zástupce nanismu (malý vzrůst) a gigantismu (velký vzrůst, zde je kostra jedince vysoká až 240 cm) či siamská dvojčata.

Druhou částí exkurze pak byla návštěva a prohlídka ZOO, kde jsme se v rámci pracovních listů zaměřili na téma biodiverzity (druhové rozmanitosti) a vliv ZOO na ni. Mnozí z nás se při pohledu na zvířata vrátili do dětských let a pravděpodobně největší úspěch sklidil pavilon lachtanů, kde jsme viděli tři opravdu nadané jedince – uměli dělat kolečka, stojky, zdravit se s lidmi zvedáním ploutví anebo se i líbat, samozřejmě že vše jen za odměnu!

Celá exkurze sklidila velký úspěch a všem se líbila, zvláště Anatomický ústav doporučujeme i ostatním!

Tomáš Foltán, třídy septima a 3. A