Výměnný pobyt žáků GSS Mikulov v italském městě Campobasso

V pátek 17. září jsme se vydali na dlouhou cestu autobusem, směr Itálie. Tato krásná země ve tvaru boty, proslulá svou výbornou pizzou a pastou, nás přivítala na výměnném pobytu ve městě Campobasso. Pobyt byl umožněn i díky udělení grantu Jihomoravského kraje „DO SVĚTA!“ 2016.

Ještě před setkáním s italskými studenty jsme navštívili Řím a jeho nejvýznamnější pamětihodnosti. Patří mezi ně například Koloseum, Pantheon, Forum Romanum nebo Fontána di Trevi. Všichni si Řím užili a dosud nepoznané památky si řádně vyfotili. Před odjezdem z Říma jsme stihli ještě zmoknout a do Campobasso jsme dorazili kolem jedenácté úplně promočení. Ale dobrou náladu nám to nekazilo. Po přivítání s našimi italskými kamarády jsme se vydali do našich přechodných domovů.

Pobyt v Campobasso jsme zahájili prohlídkou školy, kde nám zahrála kapela a měli jsme možnost poznat způsob zdejšího vyučování. K ochutnání byla spousta domácího jídla: zákusky, pizza a mnoho jiných pokrmů. Po prohlídce školy a po obědě jsme se vydali na obchůzku městem a na setkání se starostou, kde jsme si poslechli několik pěkných slov k našemu projektu.

V dalších dnech jsme navštívili přímořské městečko Termoli, kde se mnozí i koupali, protože počasí nám opravdu přálo a moře bylo ještě vyhřáté. Poté jsme vyjeli do Pompejí, starodávného města zalitého lávou sopky Vesuv. Pokračovali jsme do města s názvem Sorrento a archeologického naleziště Isernia.

Poslední odpoledne jsme strávili se svými italskými kamarády a večer jsme se sešli ve výborné pizzerii v centru Campobasso, kde si každý vybral pizzu přesně podle svých představ.

Odjezd následujícího rána byl naplánován na šest hodin a loučení bylo velice emotivní. Odjížděli jsme smutní a skleslí. Naštěstí závěrečná návštěva Vatikánu a jeho krásných památek, náměstí Sv. Petra, stejnojmenné baziliky nebo Sixtinské kaple nám aspoň trochu spravila smutnou náladu. Domů jsme se vrátili spokojení, že se výlet vydařil. Mnozí z nás se do Campobasso za svými kamarády určitě vrátí.

Adam Lysák, kvinta

italie

P9200123