Zima na horách

První březnový týden strávily děti 1. stupně ZŠ Valtická 3, budovy Valtická, v nejvyšších horách naší vlasti – Krkonoších, konkrétně ve Špindlerově Mlýně, středisku Davidovy boudy. I letos na nás čekala horská chata Sedmidolí a zasněžený svah.

Přírodní sníh je tady samozřejmostí, a tak jsme hned druhý den po snídani vyrazili na malý vlek přímo před naší chatou, kde si malí lyžaři zdokonalili svůj lyžařský styl, aby mohli co nejdříve vyrazit na krásně upravenou sjezdovku s velkým vlekem. Díky vynaloženému úsilí všechny děti zvládly i závěrečný slalom, za který získali tři nejrychlejší lyžaři a lyžařky diplom, medaili a věcnou cenu. Denně se všichni také těšili na bobování, koulování a nejrůznější hry na sněhu, kterými jsme na kopci před chatou ukončovali lyžařský výcvik.

Zpestřením týdenního pobytu byl také každodenní večerní program na naší chaloupce naplněný společnými hrami a soutěžemi v tanci a kresbě. Odpočinkový den patřil výletu do Špindlerova Mlýna, kde se děti vykoupaly v bazénu a svezly na tobogánu, nakoupily suvenýry a prohlédly si horské městečko. Poslední den předvedly děti získané lyžařské dovednosti ve slalomu, ale také při zábavnému karnevalu na lyžích.

Všechny aktivity našich dětí byly v průběhu celého pobytu odměňovány dobrotami, které nám věnovali rodiče malých lyžařů. Mnohokrát jim tímto děkujeme.

Letošní výlet za sněhem a lyžováním máme za sebou. Neradi jsme se loučili se zasněženou sjezdovkou a čerstvě napadaným sněhem, protože doma nás čekalo téměř jarní počasí. Proto se už dnes těšíme na příští pobyt v Krkonoších.

Dagmar Němcová

Hory Valtická