Předmět Volba povolání

Devět let povinné školní docházky uplynulo jako voda a před žáky deváté třídy stojí nelehké rozhodnutí. Jakou vybrat střední školu nebo učební obor? Škola jim pomáhá v rámci předmětu Volba povolání. Žáci se prostřednictvím různých testů věnují sebepoznávání, ujasňují si, na základě jakých kritérií se mají rozhodovat. Získávají veškeré informace o učebních oborech, středních školách a o aktuální situaci na trhu práce. Pravidelně k nám do školy zavítají naši bývalí žáci, aby mladším kamarádům přiblížili studium na středních školách.

„V září jsme navštívili Informační a poradenské středisko pro volbu povolání na Úřadě práce v Břeclavi. Zde nám poradili, jak postupovat při výběru středních škol. Na závěr jsme si udělali na počítači test profesních zájmů, který nám pomohl zjistit, jaká povolání by se k nám nejlépe hodila.“ Josefína Carasová, 9. A

V Domě školství v Břeclavi se na podzim konal již 20. ročník Veletrhu vzdělávání. Ve stáncích i na pódiu se zde prezentovalo 47 škol a učilišť z Jihomoravského kraje. Každý tak měl možnost dozvědět se o podmínkách přijetí, náplni výuky, případně si prohlédnout výrobky z oborů, které ho zaujaly.

„To, jak fungují některé výrobní podniky v praxi, jsme měli možnost zjistit v průběhu měsíce ledna. Využili jsme nabídky navštívit firmu Gebauer & Griller, která je dodavatelem kabelů, vodičů a drátů. Nejprve nás paní z personálního oddělení seznámila s tím, co se ve firmě vyrábí, jaké pracovní pozice nabízejí. Nakonec jsme byli poučeni o bezpečném pohybu na pracovišti a podívali jsme se přímo do výroby.

Další nabídka přišla z Dolních Dunajovic. Jeli jsme se podívat do Pekařství MaJa. Naším průvodcem byl pan Šmíd. Provedl nás pekařstvím a vysvětlil nám, jak fungují jejich stroje. Dozvěděli jsme se, jaké druhy pečiva vyrábějí a kam všude je dodávají.

Oběma firmám děkujeme za možnost podívat se do výroby.“

Josefína Carasová, 9. A

Přihlášky jsou odevzdané, přijímací zkoušky za dveřmi, tak nám nezbývá nic jiného než držet palce a věřit, že na nových školách budou všichni spokojeni.

Radka Mikulcová a Hana Trávníčková, ZŠ Hraničářů