Praktikantky z Německa

GSS Mikulov již několik let spolupracuje s KJSW Landshut v Německu a vyměňuje si žáky.

V rámci výměnného pobytu strávily v říjnu dva týdny na naší škole dvě žákyně z Německa. Lisa a Jessica se zúčastnily odborné praxe na našem smluvním pracovišti G-centrum, kde vykonávaly práci pečovatelek na jednotlivých odděleních u mobilních i imobilních klientů. Jejich práce zahrnovala pomoc při hygieně, podávání stravy a aktivizaci klientů v jejich volném čase.  Na smluvním pracovišti v ÚSP Klentnici byla tato jejich práce rozšířena ještě o vycházky s klienty.

V G-centru se jejich práce týkala péče o seniory a v Ústavu sociální péče v Klentnici pečovaly o klienty s mentálním postižením. Společně se třídou Pečovatelských prací se během výuky šití s chutí zapojily do práce a domů si odvezly malý výrobek, který samy vytvořily. Po celou dobu praxe je doprovázela naše žákyně Sabina Wunderlová, která také plnila úlohu tlumočníka.

Lisa a Jessica při svém pobytu u nás jen nepracovaly, ale ve volném čase si prohlédly centrum Mikulova, vyšplhaly na Svatý kopeček, navštívily expozici Archeo Park v Pavlově a přešly Pálavské vrchy. Nevynechaly ani koncert sboru Gaudium v kostele Sv. Jana Křtitele a vystoupení studentské kapely MECH v zámeckém sále.

Společně se žáky třídy 3. KČ, kteří absolvovali praxi v Německu v loni, si zahrály bowling a vyrazily na nákupy do Brna. Před návratem domů přišly podpořit náš školní tým na Gulášfest a ochutnaly různé druhy gulášů. Děvčatům se u nás na praxi velmi líbilo, byla to pro ně obrovská zkušenost a všem učitelům, žákům a také kuchařkám v naší školní kuchyni děkují za skvělou péči.

Mgr. Ivana Gattingerova

nemky