Studentské prezidentské volby – 1. kolo

Celorepublikový projekt Studentské volby 2017, který pořádala společnost Člověk v tísni – program Jeden svět na školách, proběhl na středních školách dne 12. 12. 2017 v souvislosti s konáním prezidentských voleb v ČR.

„Pořádáním Studentských voleb chceme přispět k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství budoucích prvovoličů. Naším cílem je, aby se studenti středních škol na základě vlastních zkušeností s pořádáním voleb seznámili s principy zastupitelské demokracie a s volebním systémem České republiky,“ uvádějí pořadatelé studentských voleb.

Do tohoto projektu se zapojilo i Gymnázium a střední odborná škola Mikulov, příspěvková organizace. Předtím, než naše studentské volby mohly začít, byla nutná příprava. Velkou pomocí nám byla naše vyučující PaedDr. Dobroslava Bartálová a vedení školy. Bylo potřeba zajistit volební místnost. Tady se škole osvědčila spolupráce s radnicí města Mikulova, která zapůjčila odpovídající vybavení. Když už bylo vše připraveno tak, jak to u voleb opravdu bývá, zasedli jsme do našich lavic jako komise a ověřovali jsme, kdo se voleb účastní. Vzhledem k velkému počtu žáků na naší škole byla potřeba správná organizace. Pro jednotlivé třídy tedy chodili zástupci ze společenskovědního semináře. Aby měli žáci přehled, vyvěsili jsme na nástěnku informace a fotografie všech kandidátů.

Volit mohli studenti, kteří dovršili 15 let. Na naší škole hlasovalo 173 studentů maturitních i nematuritních oborů, účast ve volbách byla 50,6 %. Podrobné výsledky jsou zveřejněny na nástěnce školy u vchodu z ulice Komenského 7. Celorepublikové výsledky pak na stránkách společnosti Člověk v tísni – program Jeden svět na školách www.jsns.cz/volby.

Děkujeme všem žákům, kteří se voleb aktivně zúčastnili.

Studenti semináře společenských věd: Ludmila Velecká, Klára Kaliánková, Mirka Veselá, Sára Kočišová, Karel Kryšpín Kratochvíl, David Štěpánek, Tomáš Himal, Lukáš Pánek, Kajetán Sečkář

prezidentské volby 2018