Dvě zajímavé exkurze

Jak už jsme jednou uvedli, obohacením výuky žáků učňovských oborů jsou exkurze do potravinářských firem, v nichž se seznamují s jejich provozem a získávají nové zkušenosti. Dne 6. 3. 2018 žáci 2. ročníku oboru Kuchař-číšník navštívili taková zařízení rovnou dvě. Jedním byla firma Řeznictví Miluška Mikulincová, druhým firma Frigonova, obě v Mikulově. V řeznictví je paní majitelka provedla po prodejně a seznámila se všemi úseky provozovny. Následovala praktická ukázka zpracování masa – vepřového i hovězího. Také si žáci prohloubili své znalosti o využití jednotlivých částí masa pro tepelnou úpravu.

Firma Frigonova, s. r. o., je významným evropským zpracovatelem mořských ryb. Tato exkurze byla pro žáky novinkou. Zde se také seznámili s celým provozem – od přípravy, přes balení výrobků až po výstupní kontrolu. Viděli při práci automatické linky na balení mořských ryb, kaviáru a sardelové pasty.

Při obou exkurzích museli dodržovat přísné hygienické podmínky, které jsou v potravinářských provozech samozřejmostí. Zároveň od paní učitelky odborných předmětů dostali úkol – písemně zhodnotit obě exkurze a zpracovat své dojmy.

Mgr. Zdeňka Sîrbu, Mgr. Dana Strouhalová

reznctvi gssm