Michal Žantovský besedoval se studenty

Ve čtvrtek 15. března měli studenti 3. a 4. ročníků všech oborů Gymnázia a SOŠ Mikulov jedinečnou příležitost setkat se s M. Žantovským – bývalým diplomatem a poradcem V. Havla, překladatelem a spisovatelem a v současnosti ředitelem Knihovny V. Havla v Praze.

Akci zahájil pěvecký sbor Gaudium, který si připravil pro pana Žantovského malé překvapení. Studenti zazpívali píseň Snění, kterou před lety M. Žantovský otextoval pro P. Bobka. Překvapení se podařilo a dojetí pana Žantovského bylo evidentní.

Beseda se nesla v duchu moderované diskuze a studenti se mohli ptát na nejrůznější otázky. Řeč přišla např. na studentská léta pana Žantovského, na srovnání tehdejší a dnešní doby. Mezi další témata patřila i politika, práce velvyslance a zejména osobnost V. Havla. Stranou nezůstala ani překladatelská a spisovatelská činnost. Dozvěděli jsme se i mnohé zajímavosti, které se týkaly práce překladatele, a uvědomili jsme si, jak je tato práce náročná a často nedoceněná.

Velká část besedy byla věnována i Knihovně V. Havla. Viděli jsme krátké filmové ukázky z projektů, kterými se tato instituce snaží šířit odkaz V. Havla jako dramatika.

Dvě hodiny vymezené na povídání s takovou osobností jako je M. Žantovský byly pro některé studenty málo, napadaly nás další a další otázky, na které jsme se ještě chtěli zeptat.

Na závěr podepisoval pan Žantovský knihy, které napsal nebo přeložil, popřál studentům, ať se jim daří, a potom jsme se už museli rozloučit, protože ho čekal v Mikulově další program.

Mnozí jsme si díky setkání s M. Žantovským uvědomili i určité dobové souvislosti a viděli jsme současný svět kolem nás trochu jinýma očima než před tím.

K. Zbořilová, oktáva

beseda